01/02/12 16:24
(http://www.klassa.bg/)

Студентка от Македония с приза „Борис Христов”

Студентка от Нов български университет грабна първата награда на конкурса по композиция „Борис Христов”.  21-годишната Сара Костадиновска участва в конкурса за песен за нисък мъжки глас с „Петро льо, Петровленко”. Интересното е, че младата авторка от Македония е избрала любовната история, която е  разказана чрез музиката й, да бъде на родопски диалект.
Фолклорните елементи смело се съчетават с модерния език. Необичайна е икомбинацията на баритоновия тембър с арфата като акомпаниращ инструмент.
Сара Костадиновска  от три години насам усъвършенства арфата при проф. Малина Христова и специализира композиция при проф. Стефан Драгостинов. Изявява се на солови концерти, участва в майсторски класове, лауреат е на редица награди. Но това е първото й отличие като автор. Журито бе председателствано от световноизвестния композитор Георги Минчев, а членове бяха Георги Арнаудов и басът Пламен Кумпиков.
С втора награда е удостоен Георги Харизанов /47 г./ за песента „Утро”.  Юли Дамянов /51 г./ получава  трета награда за „Мъжки романс”. Има и едно поощрение – то е за песента „Среща” , написана от Константин Владигеров /32 г./. Внукът на Панчо Владигеров бе застигнат от радостната вест по време на репетиция във Виена, където от години се изявява на престижни сцени и в джаз-клубове заедно с брат си Александър и сестра си Екатерина.
Предвижда се отличените творби да бъдат изпълнени на фестивала на изкуствата „Борис Христов”, който се организира ежегодно през  май и юни в музикалния център „Борис Христов”. 
Идеята на конкурса на името на големия български бас е да се превърне в пресечна точка за общуване между композиторите и вокалните изпълнители от новата генерация.
Известно е пристрастието на Борис Христов към камерната музика. Големият певец с еднаква отговорност и вдъхновение се е отдавал както на сценичните си превъплъщения, така и на изявите си на концертния подиум, свързани с вокалната миниатюра.
Под формата на конкурс за съвременна художествена песен за бас или баритон музикалният център „Борис Христов” създава стимул на съвременните автори – български и чуждестранни, без ограничение във възрастта, за създаването на нов репертоар за тези завладяващи разновидности на човешкия глас. 
Текстът и акомпаниращият инструмент са по избор на авторите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване