01/02/12 16:14
(http://www.klassa.bg/)

Тайконавти стъпват на Луната до 2020 г.

Китай обяви намерението си да изпрати астронавти на Луната за първи път след последната американска мисия през 1972 г., съобщи „Дейли телеграф“.
Освен лунните амбиции, в петгодишния план на Пекин се включва разработването на нови сателити, космически апарати и орбитална станция. Кацането на тайконавт на Луната не се очаква да се случи преди 2020 г., но според плановете на китайското правителство „нови технологични пробиви“ в пилотираните космически полети ще бъдат постигнати до 2016 г. Страната се надява да завърши първата си космическа станция през същата година. Китай е оптимистично настроен за осъществяването на тази цел, след като през ноември извърши успешно скачване на два безпилотни апарата в орбита в рамките на подготовката за изграждането на станцията.
„Китайците приличат на всички други хора по света. Когато гледаме към звездното небе, сърцата ни се изпълват с мечти за необятната вселена“, каза Чжан Вей от китайската национална космическа администрация пред „Файненшъл таймс“.
Два китайски полета се очакват през 2012 г., девет години след първата китайска пилотирана мисия в Космоса, осъществен с помощта на апарата „Шънджоу 5“, който беше управляван от Ян Ливей.
Мащабите на китайските планове контрастират с тези на САЩ – първата и засега единствената държава, достигнала до Луната през 1969 г. Бившият американски президент Джордж Буш предложи подновяване на лунните мисии, но програмата беше спряна от Барак Обама заради огромните разходи. През юли последната американска космическа совалка приключи финалната си мисия, с което беше сложен край на 30-годишната мисия на совалките. След декември 1972 г., когато американски астронавти се приземиха на Луната в рамките на мисията „Аполо 17“, на земния спътник не е стъпвал човешки крак.
Въпреки че китайската космическа програма се управлява от военните в страната, в доклада се настоява, че Пекин няма никакви амбиции да праща оръжия в Космоса. В него се посочва и дълъг списък със страни, с които Китай ще си сътрудничи в космическите изследвания, сред които са Великобритания, Франция, Бразилия и Русия.



Сондите на НАСА стигнаха до лунната орбита
Сондите-близнаци на американската космическа агенция, наречени Gravity Recovery And Interior Laboratory (GRAIL), влязоха в лунната орбита през първите дни на новата година, съобщи Ройтерс. Те започнаха да се подготвят за безпрецедентна мисия, в рамките на която ще бъде картографирана „вътрешността“ на земния спътник.
През следващите два месеца орбитите на двете сонди, които в момента се намират на около 55 км над лунната повърхност, ще бъдат допълнително фиксирани, за да се позиционират апаратите максимално добре и да могат да измерват лунната гравитация. С помощта на тези данни учените се надяват да разберат от какво е изграден спътникът на нашата планета.
Първата сонда GRAIL приключи 40-минутната спирачна маневра точно в 0:00 часа българско време в новогодишната нощ, а вторият апарат го последва 25 часа по-късно. „Всичко изглежда прекрасно. 2012-а ще бъде невероятна година“, обяви НАСА в микроблога си в Туитър след получаването на радиосигналите, потвърждаващи пристигането на втория апарат.
Двете сонди-близнаци ще започнат своята сложна мисия по картографирането на Луната чак през март. Тя се очаква да продължи 82 дни, но ако захранваните със слънчева енергия сонди, построени от американския технологичен гигант Lockheed Martin, оцелеят при следващото лунно затъмнение през юни, мисията на стойност 496 млн. долара може да бъде удължена.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване