01/02/12 16:11
(http://www.klassa.bg/)

Търговците надуват с над 60% цените на вносните плодове

Гръцките и полските ябълки идват в България на ниска цена от 0.40 лв. за килограм, а по магазините ги виждаме по 1.60 лв. - 1.70 лв. за кг, заяви в интервю за агенция „Фокус” Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив. Това означава, че търговците надуват с над 60% цените на вносните плодове и често печелят повече от самия производител. Според Живондов себестойността на българските ябълки е не по-малка от 0.60 лв. за кг и затова финансовите проблеми са основните, с които се сблъскват овощарите у нас.
По отношение на почвено-климатичните условия, българите са конкурентоспособни спрямо европейските овощари, но по отношение на икономическите лостове, с които се стимулира браншът, нашите градинари са дискриминирани, твърди експертът.
Живондов дава пример със съседна Гърция, където европейските фондове и държавата плащат изцяло производството на плодове и стопаните не правят лични разходи. Затова и продукцията, която получават, е без себестойност за семейния бюджет. „И най-евтино да я продадат, всичко за тях е печалба“, коментира директорът на овощарския институт. Според него не е справедливо в другите държави - членки на ЕС, фермерите да получават по 180 лв. на декар, а нашите да вземат по 28 лв. на дка, като овощарите получават едва 16–18 лв. на декар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване