01/02/12 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Юрий Ангелов: Актьорът е на трибуна, заместила службите в църквата

Мафиотът Распутин от „Седем часа разлика” преди 20 г. е напуснал доброволно Народния театър и е избягал в природата на Странджа

Юри Ангелов. Снимка: авторката

Руският мафиот Распутин – това е телевизионната роля в „Седем часа разлика”, която върна театралния и филмов актьор Юрий Ангелов обратно в София, след 20-годишно самоизгнание. Ангелов напуска изведнъж Народния театър и столицата, в апогея на актьорската си кариера. С множество главни роли на сцената и в киното до момента, той зарязва всичко и избира дълги години да живее в намиращото се близо до морето село Фазаново в Странджа. По късно започва да играе в бургаския Драматичен театър „Адриана Будевска”. Земеделието и книгите за философията на стоицизма го превръщат в човека, който винаги е искал да бъде.
62-годишният актьор е роден в Тотлебен, Плевенско. Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Апостол Карамитев. Сега, заради снимките в сериала, Ангелов живее в хотел в Драгалевци. Двамата му синове живеят в чужбина. Единият, развиващ се в сферата на документалното кино, е в Лондон, а по-големият му син е графичен дизайнер и живее на остров Ибиса в Испания.


- Сега сте облечен в костюма на Распутин. Как се чувствате в него?

- Харесвам го много. Това е изключително добре написана роля. Когато прочетох тухлата, която представляваше сценарият на „Седем часа разлика”, приех да участвам. Аз поначало не съм от актьорите, които приемат всичко, ръководя се от принципи.

- Има ли допирни точки между вас и Распутин?

- Днес снимахме последния ден от сезона. Беше много студено и имаше 100 човека статисти за масовка. А аз се намирах в луксозен джип и трябваше да  „направя” една усмивка за ролята си… Усмивката ми тогава стана много кисела, защото постоянно гледах тази масовка, мръзнеща на студа. Но в края на краищата се получи добре за телевизията… А иначе моята усмивка е много по-различна, откровена, и много приятели се чудят как съм толкова различен в ролята на Распутин. Освен, че има много пари, за разлика от мен той и не може да се усмихва широко.

- Играете в бургаския театър. Как се чувствате там?

- Там съм вече 15 години. Напуснах доброволно Народния театър. Бургас е съзнателният ми избор. Хубав град, топъл, артистичен. Там едва ли не всички пишат стихотворения (смее се).

Юри Ангелов в ролята на руския мафиот Распутин в сериала “Седем часа разлика”, в сцена с актрисата Александра Раева. Снимка: бТВ

- Много хора се чудят защо сте си тръгнали от Народния театър по средата на кариерата си…

- На мен просто не ми харесваше нито ситуацията, нито градът. Няма конкретни причини, по-скоро ставаше въпрос на чувства. Поддържам израза: „Да надуеш платната”. Знаете как хората пренебрегват понякога разумните доводи. Бях около 20 години в София. Имаше и прекрасни неща, докоснах се до артисти, които не са вече живи. Сред тях беше Апостол Карамитев, моят учител, който между другото е от Бургас. Факт е, че с напускането на Народния театър си спасих живота, излекувах се от заболяванията си. Усетих, че ставам полезен. И сега като ме питат, включително хора от публиката, къде съм изчезнал тогава, казвам, че съм бил на „специализация” в „университета на природата”.

- Живял сте в с. Фазаново след напускането си. Защо избрахте това място?

- Още в София проучвах различни места из България, по възможност по-затънтени. Обиколих някои от тях и накрая попаднах във Фазаново. Това село го нямаше на картата, само бях чувал за него. Нещо там така ме грабна, не мога да го изразя с ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване