01/02/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Японско настъпление заплашва Русия на оръжейния пазар

Правда.ру

Опит с ядрено оръжие. Снимка: Правда.ру

На 27 декември японският кабинет направи видима стъпка към отмяна на доброволните ограничения върху оръжейния износ, влезли в сила през 1967 г. Агенция Киодо съобщи, че решението е взето от правителствения съвет по сигурността с оглед нуждите на страната да развива собствен военнопромишлен комплекс и намеренията й да осигурява доставки на “военно оборудване за хуманитарни мисии”. В случая явно не става въпрос за информационна бомба, тъй като през последните години японската страна неведнъж е намеквала за възможна крачка в тази посока.

Ще припомним, че навремето Страната на изгряващото слънце пое ангажимента да не доставя оръжия на комунистически режими, както и на държави, участващи в международни конфликти и подложени на санкции от ООН. Това бе сериозен удар по програмите на Токио за разработка и производство на въоръжения, тъй като Япония бе принудена да се откаже от съвместните проекти за военнотехническо сътрудничество с цял ред държави.

Сегашното решение безспорно не е било взето без знанието на американския й съюзник, комуто носи изгода. Отказът от предишните ограничения ще позволи например на корпорацията Мицубиши хеви да участва в производството на части за изтребители от пето поколение Ф-35 съвместно с компанията Локхийд Мартин от САЩ. А седмица по-рано официален Токио одобри документ, според който японските сили за самоотбрана ще бъдат въоръжени точно с такива изтребители. Ориентировъчната стойност на поръчката за Токио е 7 милиарда долара. Според експерти, японското участие в проекта би трябвало доста да намали цената на самите изтребители.

Това обаче не е всичко. Военни аналитици посочват, че отмяната на ограниченията върху японския оръжеен износ дава възможност последни постижения на Страната на изгряващото слънце да бъдат използвани в по-нататъшната разработка и модернизация на системата за ПРО на САЩ. Което според тях ще позволи и създаването на европейска противоракетна отбрана.

Поредното “милитаристично” решение на японското правителство естествено не ще остане незабелязано - нито в света като цяло, нито по-специално в региона. Става дума главно за Китай. Там вече неведнъж са изразявали тревога във връзка с някои стъпки на Токио, явно целящи да отклонят страната от следвоенните нагласи. Пекин не крие своя страх от възраждане на японския реваншизъм и милитаризъм и отправя сигнали, че ще отвърне на нарастващата “военна опасност” с ново увеличение на разходите за отбрана.

Още повече че през последните години получава доста поводи от японската страна. Сред тях са и ограниченото участие на японски войници в “миротворчески” и хуманитарни мисии извън региона, и видимото укрепване на японските сили за самоотбрана, и много други факти.
На какво се дължи всъщност решението на кабинета в Япония и доколко са обосновани тревогите на Китай?

“Правда” помоли за отговор Виктор Павлятенко, шеф на Центъра за японски изследвания в Института за Далечния изток към Руската академия на науките, който заяви: “Някои експерти се мъчат да обвържат нещата с интересите на американската ПРО - решението уж било едва ли не продиктувано от Вашингтон. Но първо, за това се заговори не през управлението на японските демократи, а още по време на либералите, когато горещи глави настояваха забраните да бъдат отменени.

Второ, не бива да надценяваме влиянието на САЩ, а то вече далеч не е същото, както преди 40-50 години например. И трето, военнотехническото сътрудничество между Америка и Япония по принцип се развива и без да бъдат премахнати ограниченията върху износа на оръжия. Да припомним само системата за ПРО с морско базиране “Иджис”, създадена не без участието на Япония. Японците и по-рано разработваха технологии с двойно предназначение, пак заедно с американците, и си ги разменяха с тях.

Основното според мен е съвсем друго и причините са в икономиката. Първо, световният оръжеен пазар е същински Клондайк, а японците сами ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване