01/03/12 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Германският президент заплашвал в.“Билд“

Германският президент Кристиян Вулф, който бе замесен в скандал с конфликт на интереси, се обадил на главния редактор на в. "Билд" и се опитал да спре първата публикация на вестника на тази тема. Това съобщават „Дойче веле“, "Зюддойче цайтунг" и "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг". На 12 декември президентът се опитал да се свърже по телефона с главния редактор на таблоида "Билд" Кай Дикман, за да се оплаче от заплануваната за следващия ден статия с разкрития, описва „Дойче веле“. Дикман обаче го нямало, а президентът, явно бесен, записал съобщението си на телефонния му секретар. Вулф се оплаквал невъздържано от разследванията на "Билд" и дори заплашвал с "окончателен разрив " с издателство „Шпрингер“, ако материалът бъде публикуван.
В. "Зюддойче цайтунг" съобщава, че президентът заплашвал журналиста дори със съд. "Билд" твърди, че по-късно Вулф се извинил на Дикман.
Германският президент е обвиняван, че се е възползвал от личното си приятелство с богат частен предприемач, за да получи много изгоден кредит от 500 000 евро за покупка на недвижим имот. Скандалното бе не толкова самият кредит, колкото обърканите и противоречиви изявления на Вулф, както и опитите му да прикрие истината.
Дори ядосан селски кмет не би постъпил така, камо ли един президент, казва коментаторът Л. Гревен пред „Дойче веле“!
Без да се повлияе ни най-малко от телефонното обаждане от най-високо място, на следващия ден "Билд" съобщи за кредита в размер на 500 000 евро, който Вулф, още в качеството си на министър-председател на провинция Долна Саксония, взел от предприемаческата двойка Егон и Едит Гееркенс, които му били приятели. С парите финансирал строеж на къща.
Първоначално, пред Ландтага в Хановер, Вулф отрече да е имал бизнес-връзки с Егон Гееркенс. Междувременно той се видя натясно и поради информациите за друг заем, с който погасил първия. Явно пак чрез Егон Гееркенс през 2010 г. бил установен контакт с BW-Bank от провинция Баден-Вюртемберг, която отпуснала на Вулф кредит от 520 000 евро при особено изгодни условия.
Според сп. "Шпигел" банката е имала доста сериозни основания да е благодарна на Вулф. Като министър-председател на Долна Саксония той изиграл важна роля за спасяването на автомобилния концерн „Порше“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване