01/03/12 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

За мутренската култура и залеза на Запада

Владимир Левчев. Снимка: личен архив

Казва се, че 19-и век е свършил и 20-и е започнал с обявяването на Първата световна война. Непосредствено преди това, през 1912, избухва Балканската война. Ще свърши ли светът през 2012 година? Не мисля. Но мисля, че ще свърши един цикъл – това, което сме наричали Модерен свят. Публикувам тук един стар мой текст с доста поправки. На тези, които ще имат желание и търпение да го прочетат, предварително се извинявам, че не е много празничен.

1. От елитарно към популярно

Лошо нещо ли е снобизмът? Можем ли чрез имитация да придобием вкус и култура?

Защо да не можем! В наше време човек може да смени дори пола си, ако поиска. Защо да не може една мутра в анцуг да стане интелектуалец? Теоретиците на „пролеткулта“ и соц-реализма предлагаха висшите класи и интелектуалците да се учат на естетика от работниците и селяните. Но не се ли е случвало в новата западна история точно обратното? По-нисшите класи непрестанно имитират и асимилират културата на по-висшите.

Самият соц-реализъм, “пролетарското” изкуство е една лоша имитация на западния “буржоазен” реализъм от 19-ти век. От двете страни на паметника на кралица Виктория пред Бъкингамския дворец в Лондон има две фигури, женска със сърп и мъжка с чук, персонификации на Индустрията и Селското стопанство. Те са от началото на миналия век, но поразително приличат на известните „Рабочий и колхозница“ на Вера Мухина изваяни в СССР през 1937 г. Нищо ново под слънцето на империализма!

В края на 18-и и началото на 19-и век се заражда така наречената „готическа литература“ в Англия и в Съединените Щати. Тя няма нищо общо с готическите катедрали от късното средновековие, разбира се. Освен това, че любимо място на действието в готическата литература са мрачни средновековни замъци, украсени с гаргойли и обитавани от духове.

Вероятно най-популярният днес пример за готическа литература е романът на Мери Шели „Франкенщайн“. Но във времето, в което е писан, този роман е бил по-скоро елитарна литература, адресирана към малцината четящи. По-популярни сред неграмотнoто тогава мнозинство са били стиховете на романтичните поети, сред които е и мъжът на Мери, Пърси Биш Шели. Днес почти никой не чете тези стихове. Но всеки ученик е гледал някакъв филм за чудовището на Франкенщайн, ако не е чел романа.

Поезията е била по-популярният жанр в началото на по-миналия век, защото тя може да се рецитира, запомня, учи наизуст, пее. Не е така с романите. Във времето, когато не е имало телевизия, хората все пак е трябвало да могат да четат, за да се запознаят с “Франкенщайн”. Повечето хора, дори в най-индустриално развитата Англия, в началото на 19-и век са били все още неграмотни.

Но в средата на по-миналия век, когато грамотността е вече масова, тази литература – „готическите“, криминалните, приключенските романи – става изключително популярна и любима на „масите“. Романите на Дикенс, Дюма или Достоевски, публикувани глава по глава като притурки на вестници са били телевизионните сериали на онази епоха. От елитарен романът става популярен жанр.

Подобно “обнародване” се случва и с ранния модернизъм през втората половина на 20-и век. Първата вълна от модернисти в началото на века – Т.С. Елиът, Джеймз Джойс, Стравински, Шьонберг, та дори и комуниста Пикасо, правят елитарно изкуство, което при цялата си революционност е разбираемо само за високо образовани хора, т.е. главно хора от висшите класи.

Втората вълна на модернизма от 50-те и 60-те години включва битническата младежка култура, поп-арта, хипи-културата, рокендрола. Модерното става общодостъпно, народно, “поп”. „Високата“ модерна култура от началото на века става популярна култура.

Стилът на живот на великия Гетсби от 20-те, от “джазовата” епоха, става стил на живот на масите от младежи, не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване