01/03/12 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Замесен ли е Саркози в оръжейната афера „Карачи“?

Стар финансов скандал подкопава популярността на френския президент Никола Саркози четири месеца преди изборите, отбелязва „Еурактив“. В.„Либерасион“ цитира показанията на бившия служител на министерството на отбраната Жерар-Филип Меная, според които Саркози е разрешил създаването на офшорната компания Heine в Люксембург. През нея са минавали рушветите за френските продажби на оръжие за Пакистан и Саудитска Арабия. С тях е финансирана неуспялата президентска кампания на бившия френски премиер Едуар Баладюр през 1995 г. По това време Саркози е министър по бюджетните въпроси и говорител на кампанията на Баладюр. Той многократно е отричал участието си в аферата, макар че двамата му помощници Тиери Гобер и Никола Базир вече са обвинени. До 2000 г. комисионите от продажби на оръжие не бяха незаконни във Франция, но рушветите за финансиране на политически кампании са наказуеми. Магистратите разследват и дали има връзка с бомбен атентат през 2002 г. в Карачи, при който загинаха 11 френски инженери. Франция подозира, че той е извършен от пакистанското разузнаване, след като французите не изплатили договорената комисиона от 33 милиона долара.
Франсоа Оланд, кандидатът на социалистите за изборите, призова за пълна прозрачност на оръжейната сделка. Според кандидата на Партията на зелените Ева Жоли е „неизбежно“ Саркози да се яви в съда по обвиненията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване