01/03/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

Зимни метъл приказки

С пищен концерт финланската супер звезда на метъл музиката Таря Турунен ще се изяви на огромната сцена на Арена Армеец само след няколко седмици на 26 януари (четвъртък).
Концертът на финландската звезда Таря Турунен   се премества в зала "Арена Армеец" поради големия интерес, съобщиха организаторите от "Лауд консертс". Първоначално събитието беше планувано за 20 ч. в столичната зала "Христо Ботев", която обаче се оказа твърде малка за феновете.



Тя вече е пяла в България в Пловдив и Каварна. Това ще е петото гостуване на изпълнителката в страната ни, след два концерта в София, гостуване на "Каварна рок фест 2010" и мегаспектакълa на "скандинавския славей", както я наричат феновете й, в Античния театър в Пловдив.

След обиколката Таря и музикантите й ще се съсредоточат върху записите на нов албум и не възнамеряват отново да правят концерти в близките пет години.

Таря Турунен е финландска рок и оперна певица, бивша вокалистка на легендите на симфоничния метъл "Найтуиш" (Nightwish). След като напуска групата, тя се фокусира върху самостоятелна си кариера и за кратко успява да се наложи като едно от лицата не само на финландската, но и на световната метъл сцена. Таря успешно съчетава метъл музиката с класическото пеене и именно тази комбинация е в основата на голямата й популярност.

Таря започва да се занимава с музика на 6 години, а когато навършва 18, отива да учи оперно пеене в Sibelius Academy. Тя е един от основателите на Nightwish през 1996, след като нейният съученик Tuomas Holopainen й предлага да се присъедини към новия му музикален проект. През същата година пее на оперния фестивал в Savonlinna. Но все пак, не става международно известна, докато не излиза през 1998 вторият албум на Nightwish- Oceanborn.

Едновременно с работата си в Nightwish, Таря се изявява и на оперната сцена. След записите и турнетата с Nightwish през 2000 и 2001 тя се записва в Музикалния университет в Karlsruhe, Германия. През времето на обучението си тя записва вокалите за излезлия през 2002 година албум на Nightwish-Century Child, както и за албума на Beto Vazquez Infinity-Infinity. През 2002 Таря Турунен успешно прави турне в Южна Америка с класическия концерт Noche Escandinava (Скандинавска нощ). След него и изморителното световно турне, последвало излизането на Century Child, Таря се
връща отново в Karlsruhe.



През лятото на 2006-та Таря започва записите, за коледен албум, който излиза през ноември същата година със заглавие "Henkays Ikuisuudesta" (Дихание от рая). В него са включени известни коледни песни, композиции на Сибелиус и Шуберт, традиционни финландски песни, както и една песен, в чието написване участва и самата Турунен-Kuin Henkays Ikuisuutta. Албумът е предшестван от  "You Would Have Loved This"-сингъл, издаден през  октомври 2006.

През същата година Таря започва работа и по предстоящия си солов албум, участва в Оперния
фестивал в Савонлина  и започва работа по третия концерт  Noche Escandinava, който предстои през 2008-2009. В края на годината Таря прави коледно турне, което  включва градове във Финландия и Русия. С него тя  затваря страницата на коледния проект, който продължава вече 3 години.

Таря работи с много световноизвестни имена-Kiko Loureiro, Mike Terrana, Doug Wimbish, Earl Harvin, Martin Tillman и др. Звездата на Таря засиява по-силно и от преди на музикалния небосвод. А до нея изгрява и тази на брат й-Тони Турунен, който става част от концертите й-като вокалист и инструменталист.




 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване