01/03/12 19:41
(http://www.klassa.bg/)

Иран предупреждава САЩ, Франция е за по-тежки санкции

Ръководителят на иранската армия ген. Атаола Салехи предупреди американски самолетоносач да не се връща в базата си в Персийския залив след завършване на иранските маневри, предаде АП. Предупреждението беше отправено в края на 10-дневно иранско учение в Ормузкия проток, целящо да покаже, че Иран контролира жизненоважния за световната икономика воден път. Техеран заплаши да го затвори, ако бъдат въведени икономически санкции. Салехи добави, че няма да има второ предупреждение, а ще последват ответни действия.
Френският външен министър Ален Жупе призова за по-тежки санкции срещу Иран, предаде „Дойче веле“. Той е убеден, че ислямската република се опитва да създаде ядрено оръжие. Франция, „без да затваря пътя на преговорите и диалога с Иран, иска по-стриктни санкции“, подчерта Жупе. Те се подкрепят и от президентите на Франция и САЩ Никола Саркози и Барак Обама, както и от Конгреса на САЩ. По-рано ЕС заяви, че Иран трябва да отговори на изпратеното му писмо, преди да може да бъдат подновени преговорите за ядреното му разоръжаване. РИА „Новости“ съобщи, че границата между Иран и Пакистан е затворена в отговор на инцидента, при който пакистански гранични власти задържаха трима ирански военни, един от които е загинал. Техеран заяви, че те са пресекли несъзнателно границата, докато преследвали контрабандисти, и настоя за освобождаването им.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване