01/03/12 16:17
(http://www.klassa.bg/)

Люк Доналд е голфър номер едно в САЩ

Световният номер 1 в голфа Люк Доналд прибави ново признание в колекцията си, след като бе обявен за „Играч на годината“ от Асоциацията на журналистите, отразяващи голф в САЩ. В битката за признанието Доналд се справи с конкуренцията на Кийган Брадли, Уеб Симсън и Рори Макилрой. Както е известно, през декември 34-годишният Люк Доналд стана първият англичанин, признат за номер 1 едновременно в Европейския и Американския тур. Официално наградите си голфърите ще получат на 4 април в навечерието на "Мастърс" в Огъста. Той спечели 4 титли и завършва сезона като №1 в световната ранглиста. Доналд прекара на върха 28 поредни седмици, което го нареди на 8-о място във вечната ранглиста. Същевременно Световният номер 1 стана първият състезател, който завършва годината с най-много приходи едновременно в Европа и САЩ. 34-годишният англичанин завърши на трето място в турнира Dubai World Championship и така събра общо 7,1 млн. долара от европейската верига, с над 1,8 млн. долара повече от следващия в класацията Рори Макилрой.
Отделно от това Доналд припечели 6,68 от американските турнири.
Лидерката при жените Цен Яни, която записа 12 победи през 2011 година, бе отличена при дамите. За най-добър състезател при ветераните през изминалия сезон бе обявен американецът Том Леман.
В същото време усилията на северноирландците Рори Макилрой и Дарън Кларк през тази година не останаха незабелязани и от кралица Елизабет II. Двамата голфъри ще влязат в Ордена на Британската империя. 22-годишният Макилрой ще получи званието Член на Ордена на Британската империя (MBE) заради победата на Откритото първенство на САЩ през юни, а Кларк ще бъде обявен за Офицер на Ордена на Британската империя (OBE). Както е известно, 43-годишният голфър спечели първия си мейджър трофей на British Open през юли. "Много хора, които присъстват в списъка на Ордена на Британската империя, са направили жертви в името на обществото и за мен е истинско щастие, че името ми ще бъде в тяхната компания", заяви Макилрой. "Това е невероятна чест и страхотен начин да приключиш отминалата година. Гордея се от постигнатото", коментира Кларк.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване