01/03/12 15:20
(http://www.klassa.bg/)

На астероида Веста има връх, по-висок от Еверест

Когато космическият апарат на НАСА „Доун“ навлезе в орбитата на гигантския астероид Веста през юли, учените очакваха снимките оттам да покажат много интересни обекти. Едва ли обаче някой е мислел, че ще бъде открита планина, висока почти 22 000 метра - два пъти и половина повече от връх Еверест, съобщава електронното издание "Физорг".
От много години насам учени от цял свят събират метеорити, чиито химичен състав показва, че те са се откъснали от Веста. Сега вече се предполага, че въпросните късове са част от басейна, образувал се при формирането на огромната планина.
Допуска се, че метеоритите, паднали на Земята, имат същия състав като този на астероидния връх. Тази теория все още не е доказана.
Интересен е фактът, че районът около планината е относително равнинен, за разлика от останалата част от Веста, която е осеяна с кратери. Предполага се, че те са се образували след сблъсъци на астероида с други космически тела, случвали се в продължение на милиарди години. Чрез преброяването на кратерите учените могат да определят възрастта на планината на Веста.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване