01/03/12 15:24
(http://www.klassa.bg/)

Физически активните деца се справят по-добре в училище

Успехът на децата в училище може да е свързан с нивото на физическа активност, предаде Би Би Си. Това предполагат холандски учени, анализирали серия досегашни изследвания. Според тях има неоспорими доказателства за връзката между спорта и представянето в училище. Изследователите решили да проверят дали съществува зависимост между физическата активност и представянето в училище заради опасенията, че натискът, оказван на децата да подобрят резултатите си, може да ги принуди да прекарват повече време в класната стая и по-малко на игрището. Учените разгледали 14 изследвания, обхванали 12 000 деца. Физическите упражнения увеличават потока на кръв и кислород към мозъка, посочват те. Това вероятно е причината за по-добрите резултати на активните деца. Освен това спортът намалява стреса и подобрява настроението, което може да подобри поведението на децата в класната стая.
„Децата, които участват в спортни игри, се научават да спазват правила. Това означава, че са по-дисциплинирани и са по-способни да се концентрират по време на уроците си“, обясни д-р Амика Сингх.
Учените засега не са установили колко часа трябва да спортуват децата, за да имат шестици, но се надяват скоро да разберат. Те обаче посочват, че минималната препоръчителна физическа активност на ден за децата е един час. Според учените трябва да се провери и значението на други фактори като конкретния вид спорт и времето, по което е добре да се спортува.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване