01/04/12 13:32
(http://www.klassa.bg/)

Поезия на линията

"Рисунки по стихове на Едгар Алън По" е красива експозиция на художника Атанас Атанасов е познат на публиката с изящния си почерк в областта на живописта, миниатюрата и оформление на книгата. Освен рисунките си, Атанасов представя на публиката и ограничен тираж (от 50бр), библиофилско издание на десет от рисунките и текста, в оригинал и превод на български. Всяко издание е отпечатано върху ръчна хартия, в папка, с размери 80/30.

Изложбата може да бъде видяна до 10 януари (вторник) в Галерия-книжарница София Прес.

Атанас Атанасов е роден през 1964 година. Завършва специалност живопис в курса на проф. Светлин Русев в НХА, София през 1991 г. Член е на СБХ от 1997 г. Работи в областта на живописта, рисунката, стенописта и художествената илюстрация.



"Има неописуем магнетизъм в живота и творчеството на този поет!" – възкликнал друг голям американски поет Уолт Уитман за здрачния Едгар Алън По.  Интересен факт е че По остава в световната литература с два любопитни факта: „Гарванът” е най-известната поема на Едгар Алън По, както и една от най-известните поеми в световната литература изобщо. За публикацията на "Гарванът" поетът получава 9 долара. Фантасмагоричната диаболична литература, съчетана с криминален елемнт и средновековния жанр на мистерията при По се избистрят в екставагантен жанр -макабра.

Едгар Алън По е трагична фигура, която съчетава талант, злополучна съдба и огромен принос към няколко жанра в световната литература. Смята се за баща на детективските истории и хорър жанра в литературата. Сред най-известните му разкази са „Черната котка” и „Убийства на улица Морг”. Той е и първият известен американски писател, който се опитва да преживява само с писане. Резултатът е серия от финансови проблеми, която придружава останалите трагедии в живота му чак до мистериозната му смърт.

Бъдещият писател остава без родители когато е съвсем малък. Той е роден в Бостън през 1809 г. с името Едгар По. Само една година след раждането му бащата изоставя семейството, а след още една година майката умира от туберкулоза. Малкият Едгар е прибран от богатия търговец Джон Алън от Ръчмънд, Вирджиния. Новото семейство на Едгар никога не го осиновява официално, но те му дават името, с което ще остане в историята – Едгар Алън По.



Финансовите проблеми на писателя се появяват още в годините му в университета. Тогава той се увлича по хазарта и натрупва големи дългове, които издръжката от семейство Алън не може да покрие. В крайна сметка той не завършва университет и за да може да се издържа, прекарва известно време в армията. Според някои изследователи творчеството на По е изключително повлияно от поредицата загуби на жени в живота му. След майка му, втората му майка също умира и малко по малко По се отчуждава от втория си баща. В крайна сметка той обезнаследява поета.



След като прекарва известно време във военната академия „Уест Пойнт”, По напуска и с помощта на приятелите си кадети успява да издаде една от първите си книги със стихотворения. Кадетите събират по 75 цента, за да помогнат на поета да издаде книжката. Тази зависимост от чужди средства ще съпътства По през целия му живот.

Тежкото поприще на професионален писател кара Едгар Алън По да започне да пие. Когато през 1835 г. става заместник главен редактор на Southern Literary Messenger в Ричмънд, той издържа само няколко седмици на този пост, преди да го уволнят, защото няколко пъти го намират пиян. Няколко месеца по-късно По се жени тайно за своята 13-годишна първа братовчедка Вирджиния.





 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване