01/05/12 23:41
(http://e-vestnik.bg/)

Борисов на снимки как играе мач с руския мафиот Циганов

Кметът Борисов се ръкува с Циганов. Снимка: “Гласове”-”Галерия”

Острокритичният към правителството вестник “Галерия” публикува снимки от мач с участието на Бойко Борисов, на който той играе с издирвания от Интерпол и от руските служби мафиот Константин Циганов.
Снимките са от бенефисен мач между ветерани от България и Русия, който е игран на 27 август 2008 г. в комплекса „Царско село” край София. По това време Борисов е кмет на София. Мачът е спонсориран с 50 хил. лева от самия Константин Циганов, твърдят източници на “Галерия”.
Към онзи момент снимката на Константин Циганов стои на сайта на руското вътрешно министерство в раздела “Издирва се”. Търсят го като ръководител на престъпната групировка “Уралмаш” от Екатеринбург, свързана с тежки престъпления – от разстрели до трафик на оръжия и ядрени материали, пише “Галерия”.
По същото време Циганов живее в България, открива няколко фирми, които фигурират в публичния регистър с името и адреса му, движи се навсякъде необезпокояван.

Кметът Борисов финтира Циганов. Снимка: “Гласове”-”Галерия”

Пристигнал е в България през 2000 г., а година по-късно получава българско гражданство, като в документите пише, че баба му е от Добруджа. По същото време представители на Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия отправя справка-запитване за хора на Уралмашката престъпна групировка на българска територия. В справката се посочва, че нейн лидер е Циганов. Зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков е служителят от контраразузнаването, който разрешава да се даде българско гражданство на руснака.
През 2004 г., като главен секретар на МВР, Бойко Борисов обяснява пред медиите по повод на Циганов: „Мога да кажа, че с руските колеги имаме перфектни отношения. Ако те издирваха това лице, щяхме да знаем и да го търсим”.
През 2005 г. представител на ФСБ отново подава информация в МВР, че Константин Циганов се издирва, пише “Галерия”. През следващата 2006 г. в бюрото на Интерпол е получено писмо от московския офис на организацията.

Кметът Борисов и Циганов (вдясно) гонят топката. Снимка: “Гласове”-”Галерия”

Според него Циганов се издирва в Русия за незаконно получаване и използване на информация, представляваща търговска и банкова тайна. Отново няма заповед за арест. През 2009 г. в ДАНС е получен аналитичен доклад за организирана престъпна групировка, предоставен от генералния секретариат на “Интерпол”. В него е описана банда с над 400 души, които се намират в България, Франция, Германия, Израел, Италия, Казахстан, Швейцария, Швеция, Таджикистан, Тайланд, Турция, САЩ, Великобритания и други страни. Циганов за пореден път е посочен като неин лидер.

Снимка: “Гласове”-”Галерия”

Едва през март 2010 г. ДАНС решава да се отърве от Циганов и приближеният му Панпурин, който междувременно също е започнал процедура за получаване на българско гражданство. Двамата са екстрадирани набързо, като тогавашният шеф на ДАНС Цветлин Йовчев подписва заповед, че са “заплаха за националната сигурност”.
До началото на 2010 г. Циганов не се крие, а нашите служби не го търсят. Той има издадено разрешение за носене на оръжие. Циганов спонсорира спортни прояви, държи офис в кв. “Изток” в София, два пъти седмично тренира хокей в Зимния дворец, влага пари в строителен бизнес, в недвижимите имоти по морските и планински курорти, в животновъдството. Относно произхода на парите неговият адвокат Пламен Макавеев заявява пред „168 часа” през 2010 г. : „Много от тях бяха банкови кредити, отпуснати след щателна проверка от банковото и финансово разузнаване за бизнеса на Циганов”.
В материалите на обвинението по делото “Октопод” срещу Алексей Петров, се твърди,че той ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване