01/05/12 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Защо е сама Ангела Меркел (Саркози не се брои)

сп. Шаланж

Колаж: фрайтаг

Упорито подкрепян от канцлера, президентът на Федералната република Кристиан Вулф е подложен на залпове от критика на общественото мнение заради заем за покупка на имот, получен при по-ниска лихва. Ангела Меркел е изоставена от съюзниците си либерали.

Ангела Меркел категорично не може да разчита на своите. Най-новата от поредицата бури й бе поднесена от нейния президент на републиката Кристиан Вулф. Скандалът избухна точно преди Коледа. Консерваторът Вулф бе подложен на обстрел от критики за това, че се е облагодетелствал от 500 000 евро заем при много изгодни лихви за покупка на недвижим имот. Това е станало през 2008 година, когато той е управлявал провинция Долна Саксония.

Аферата, която без съмнение бе раздухана заради липсата на новини по коледните празници, бе на път да отшуми. Държавният глава поднесе извиненията си. Ангела Меркел му засвидетелства подкрепа, последваха я няколко политици, чийто глас се чува от останалите, дори и сред социалдемократите от опозицията.

И вчера, ето ти бум и тряс! Таблоидът “Билд” обяви, че Вулф е оказал натиск върху един от неговите журналисти да не публикува неблагоприятен материал. На телефонния си секретар консерваторът оставил дълго заплашително послание. “С тревога проучвам You Tube. Липсва само записът да се понесе в интернет!”, посочва с разочарование дипломат в Берлин. Тази сутрин (3 януари) дойде втора лоша новина. Държавният глава сплашвал и журналисти от друго издание - “Велт ам зонтаг”.

Опасни връзки с Бетина

Може да се каже, че този президент на републиката, избран с много малка разлика в гласовете преди година и половина, наистина е на път да дестабилизира канцлера Меркел. Навремето тя подкрепи самоотвержено този кандидат, който от политическа гледна точка бе лековат, защото пълнеше водещите страници на скандалните печатни издания заради връзката си с Бетина, 14 години по-млада от него, която в крайна сметка стана неговата втора съпруга.

А позициите на Ангела Меркел са отслабени допълнително и от друг шумен скандал, избухнал преди няколко месеца. Скандалът с министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг. Той - изгряващата звезда в партията - бе принуден да подаде оставка след психодрама, продължила седмици (и въпреки оказаната му подкрепа на канцлера Меркел!), защото бе уличен в плагиатство при написването на докторската си дисертация…

Без в сметката да включваме, че ръководителката на германското правителство бе разтресена, търпя грубо поведение, критикувана месеци наред от членската маса, която далеч не е еуфорична. В крайна сметка Меркел я вкара в правия път на последния конгрес на партията си в Лайпциг през октомври миналата година.

Поредица снежни топки

Остана една последна снежна топка: нейният коалиционен партньор - либералната партия, която винаги е склонна да критикува публично решенията на Меркел. Министърът на външните работи Гидо Вестервеле и министърът на икономиката Филип Рьослер не са сред последните (от обкръжението на Меркел - бел. прев.), които на всичко отгоре допускат гаф след гаф и правят грешни стъпки.

Шефът на германската дипломация например, който често се проявява като голям смешник, започна да се хвали, поемайки поста, че не говори никакъв чужд език. Това лято той шумно изрази удовлетворение от успеха на западняците в Либия, след като през март смъмри военната интервенция (…) А пък Вернер Хойер, един от най-уважаваните либерали в Берлин, подаде оставка от поста държавен секретар по европейските въпроси и се зае с ръководството на Европейската инвестиционна банка.

Тази сутрин (3 януари) вестниците отвъд Рейн не бяха благосклонни към Кристиан Вулф. Най-любезните твърдяха, че му липсва стил, а най-недобронамерените - че е от равнището на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони (…) Ако се наложи той да напусне замъка Белвю, то това би била втората оставка за Ангела Меркел, в качеството ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване