01/05/12 19:03
(http://www.klassa.bg/)

Румъния няма да намали таксата за Дунав мост

Румъния няма да намали таксата за преминаване на превозни средства по Дунав мост между Гюргево и Русе въпреки решението на българското правителство за едностранно намаляване на тарифата, съобщи Медиафакс.
Мотивът на румънските власти е, че имат нужда от парите, получени от този източник. Решението на румънските власти е посочено в официален правителствен документ от края на миналата година.
Точно в този период българският финансов министър Симеон Дянков обяви след посещение в Румъния, че е получил уверения от властите в Букурещ, че се готвят да свалят на свой ред таксата, отбелязва Медиафакс.
През лятото на миналата година българското правителство намали таксата за леки автомобили, които пресичат моста от Русе към Гюргево, от 6 на 2 евро. В резултат на тази мярка годишните приходи от такси намаляха с около 2 млн. лева.
Мостът е единственият над река Дунав между България и Румъния и ежедневно е пресичан от около 900 превозни средства, отбелязва агенцията. Румънските власти обаче продължават да искат по 6 евро за обратната посока - т.е. над 5 млн. евро дневно.
В цитирания документ се посочва, че Румъния не възнамерява да промени таксата в скоро време, тъй като Националната компания за магистрали и национални пътища има нужда от тези приходи, които се използват за финансиране на строителни работи, модернизиране и ремонти на националните пътища.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване