01/05/12 19:07
(http://radiomilena.com/)

Склуптури от сол, рисуване с кал, театрални постановки и куп изненади в Поморие

Склуптури от сол, рисуване с кал, театрални постановки и още куп изненади ни обещават от община Поморие през следващите две години във връзка с осъществяването на проект: Фестивал „Палитра от изкуства“ по оперативна програма „Регионално развитие“ на МРРБ и по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития“.Проектът е подписан на 9.08.2010.,и ще бъде реализиран през следващите 2 години. По оперативната програма ще бъдат предоставени 470 880.40лв., от страна на общината ще бъдат заделени над 24000 лв.

 

При презентацията в център „Свети Георги” ръководителят на проекта Милчо Талев сподели за целите и идеите на екипа, който е назначен със заповед на кмета в състав:

Милчо Талев – ръководител на проекта, координатори Маргарита Гюрова от читалище „Просвета” и Донка Китанова от читалище „Светлина”, които са партньор на бенифициента по проекта Община Поморие и главния юрист Хубавина Япаджиева. Счетоводител на проекта е Диляна Николова. Милчо Талев представи и Елена Клисарска от импресарска агенция, с която е разработен проекта от самото начало като идеи, програми, разбивка, доста преди да се стигне до представянето на проекта, който е получил одобряването с максимален брой точки.

С тази програма ще отпаднат около 80 000 – 90 000 лв. от бюджетните пера, които преди това са били залагани като годишен бюджет в раздела „Културни програми”.

Около 80 000 лв. от парите на този проект са заделени за закупуването на техника за озвучаване, информационни и рекламни табла и др. които ще останат в полза общината.

 

 

Общата цел на проекта е засилване ролята на културата като двигател за обновление и развитие на Община Поморие, правейки я достъпна и популярна. Специфичните цели са свързани с развитие и обогатяване на културните събития в община Поморие, чрез провеждане и промотиране на иновативни културни събития, като част от общинския културен календар. Предвижда се създаване на нови и нетрадиционни форми на културни изяви и събития, чрез включване на нови формати на изкуства в проявите, както и осигуряване на равен достъп до културата на населението от различни социални и етнически групи, заяви зам.кмета Диана Апостолова.

 

 

Милчо Талев: Това е една от целите на този проект, да има всеобхватност, да има представителност на различни етноси, да има голямо представяне на младите. Дори има едно мероприятие, което е заложено за младежи- участници до 30 год. възраст и да може по този начин да се получи едно приобщаване, особено на младите хора към ценностните системи.

Една от дейностите, която е свързана с изобразителното изкуство във връзка с летните теми е „Земя, море и въздух „ като ще бъдат обхванати неща свързани с Поморие. Тук е залегнало и калолечението, нещата още от древността и са допринесли за известноста на поморийския край. Една от дейностите е свързана с рисуване с кал, като са вкарани например Музея на солта. По този начин екипа ще се опита да направи едно взаимодействие за различните институции на този град. Там ще има склуптури от сол, рисуване от сол. На пръв поглед изглеждат малотранйни материалтие, но има начин и способи, които биха могли да станат трайни произведения на изкуствата, заяви Талев. Всички мероприятия ще бъдат заснети и мултиплицирани, за да има една по-голяма представителност и като архив, които ще останат в общината.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване