01/05/12 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Унгария отстъпва за реформите заради заема от ЕС и МВФ

Унгария трябва да бъде готова да приеме определени условия в преговорите за финансова помощ от МВФ и ЕС, каза лидерът на парламентарната група на управляващата партия ФИДЕС Янош Лазар, цитиран от Ройтерс.
Думите му идват на фона на продължаващото поевтиняване на форинта и влошаването на условията за застраховане на унгарските държавни задължения срещу просрочване заради нежеланието на Будапеща за компромис. Отказът на премиера Виктор Орбан да спре одобрението на новите закони за финансите и централната банка, които според Брюксел могат да се окажат в разрез с правилата на ЕС, предизвика хаос с унгарската валута и облигационните пазари. С оглед на наказателните процедури, пред които може да се изправи Унгария обаче, по думите на Янош Лазар „в някои случаи е възможно да се направи отстъпка“. Той обясни още, че страната му има нужда от гаранциите, които споразумението с МФВ и ЕС ще дадат за финансирането на дълга, но е склонна да приеме само такива компромиси и решения, които съвпадат с нейните интереси.
Целта на Унгария е да получи финансова „предпазна мрежа“ от МВФ и ЕС, но предварителните разговори приключиха миналия месец, след като правителството даде зелена светлина на новите закони. Преговорите с МВФ се очаква да бъдат подновени следващата седмица във Вашингтон.
Европейската социалистическа партия изрази подкрепата си за унгарската опозиция срещу новата конституция на страната, съобщи АФП. „Правителство на Виктор Орбан вече няма контрол над ситуацията”, каза временният председател на ПЕС Сергей Станишев. Лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верхофстад се обяви за европейски правни и политически санкции срещу Унгария. Пред ТВ7 българският министър на външните работи Николай Младенов каза вчера, че трябва да се изчака решението на правната служба на ЕС по въпроса, преди да се произнасят присъди.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване