01/05/12 23:23
(http://e-vestnik.bg/)

Царистката демокрация или кой излиза на улицата на руската Коледа

в. Ромъния либера

Плакат срещу Путин на митинга на 24 декември. Снимка: ридус

Румънците не излязоха на улицата на тази Коледа “при под нула градуса”, защото беше над нула градуса и защото промоциите в супермаркетите изцяло завладяха вниманието и стремежите им. За руснаците още нищо не знаем, защото те са по стария стил и Коледата им е чак на 6 януари, значи трябва да имаме търпение, надявайки се, че ще бъде мразовито, и тогава ще разберем дали температурите под нулата и православният празник ще задържат руснаците в домовете им.

Засега ситуацията се очертава друга. От парламентарните избори на 4 декември 2011 г. досега масови демонстрации се състояха на цялата територия на Русия, но най-вече в Москва и Санкт Петербург, като протестиращите искаха анулиране на изборите заради измами, освобождаване на арестуваните по политически причини и свобода на печата.

Например на 24 декември 2011 г. излязоха да протестират на улицата 120 000 души (според организаторите) или 29 000 души (според властите). Пресата оцени на 100 000 броя на протестиращите и отбеляза, че в морето от хора червените знамена на комунистите са се смесвали с бяло-жълто-черните знамена на националистите и с оранжевите на движението “Солидарност” - знак, че обвиненията в изборни измами идват от най-различни цветове на политическия спектър.

Напомняме, че изборите бяха спечелени от управляващата партия “Единна Русия” - партията на Владимир Путин, с 49,32 процента. След като през септември 2011 г. настоящият президент Дмитрий Медведев беше обявил кандидатурата на Владимир Путин за президентските избори през 2012 г. и беше признал открито общия план за осигуряване на властта на Путин до 2021 г., масовото фалшифициране на парламентарните избори отприщи впечатляваща вълна от протести.

Примерите показват ясно, че изборите не са били коректни. Например сумата на резултатите, получени от политическите формации в района на Ростов, е била 146,47 процента, което показва ясно пропорциите на измамата. Друг пример са казармите, психиатричните болници и затворите, където управляващата партия получи между 92 и 95 процента от гласовете, та дори 99 процента от гласовете в Чечения.

На всичко това властта отговаря, че Съединените щати са източникът на тази “дестабилизация” на политическата ситуация в Русия. Арогантността на Путин е тотална. “Гледайте си вашите работи!” е посланието му към европейците, а сред протестиращите не открива нито един, с когото да се заговори, и дори не знае кой всъщност протестира, твърди той. Вероятно затова са извършени около 1600 ареста, за да разбере Владимир Путин с кого си има работа…

Електоралният момент в Румъния е друг, в смисъл, че у нас все още не сме стигнали до изборни измами, а само са забелязани някои погрешни стъпки по пътя на една демокрация, която се инати да остане оригинална. Отлагането на местните избори чрез поемане на отговорност от страна на правителството, приемането на една избирателна система с намалена представителност, преначертаването на регионите, за да се облагодетелства електорално настоящата власт, и въвеждането на гласуването чрез кореспонденция са смятани за нарушения на демократичните процедури, а създаденият прецедент е особено опасен.

Прекарах празниците в провинцията и забелязах, че за разлика от Русия в Румъния големите битки бяха в супермаркетите, а жандармеристите трудно се справяха с щурма на любителите на коледни и новогодишни промоции. Откъдето идва и финалният извод.

Вярно е, че Демократично-либералната партия и Траян Бъсеску не стоят никак добре в социологическите проучвания, но също толкова вярно е, че населението не показва и сянка от загриженост при идеята, че чрез манипулиране на електоралната игра в полза на властта Социал-либералният съюз или Виктор Понта или Крин Антонеску може да не спечелят изборите.

На румънския електорат може би вече малко му е писнало от Траян Бъсеску след 8 години, но със сигурност не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване