01/05/12 19:33
(http://www.klassa.bg/)

Цените на тока на свободния пазар скочиха със 7-8%

Цените на свободния пазар на тока за 2012 г. показват ръст между 7-8%. Това влошава бизнес климата у нас и конкурентоспособността на индустрията. Количествата енергия от АЕЦ „Козлодуй“, предложени на търг за потребление от индустрията през първото полугодие на 2012 г., са намалени съществено спрямо същия период на 2011 г. ТЕЦ „Марица-изток 2” не участва в свободния пазар. Това създава реална опасност от спекулативно завишаване на цените за предприемачите и създава изкуствен дефицит на електроенергия, което води до повишение на цената, посочват от стопанската камара.
От БСК предлагат количествата ток за индустриални потребители от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2” да запазят досегашните си нива. Увеличава се натискът от НЕК за разширяване обемите на регулирана енергия от същите източници за компенсиране на завишените цени за електроенергия от топлоцентралите и ВЕИ. По този начин към индустрията се прехвърлят всички негативи от управлението на сектора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване