01/06/12 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Турските сериали окупират и Гърция

Ройтерс

Когато научи, че клиентът му е шеф на истанбулска компания, разпространяваща в Гърция турски телевизионни сериали, шофьорът на такси в Атина се протегна към телефона си и се обади на жена си, а после й даде да говори с човека на задната седалка. “Тя искаше да разбере какво ще се случи по-нататък. Очаквах успех, но не чак толкова”, разказва, смеейки се, изпълнителният директор на агенция “Глобъл” Иззет Пинто.

Всичко започна, когато ударените от кризата гръцки телевизии си дадоха сметка, че да купуват пищните разкази за забранена любов, изневери, лоялност към рода и предателства от техния дългогодишен съперник в региона - Турция, е по-евтино отколкото те самите да заснемат такива.

Наситените с действия драми се превърнаха бързо във фаворити по класациите въпреки факта, че се излъчват на турски език със субтитри на гръцки, и спечелиха верни привърженици сред гърците, обезверени от най-тежката финансова криза в страната в последните десетилетия.

Местните коментатори говорят даже за вид турска инвазия, визирайки историята на враждебност между двете държави, които на няколко пъти за малко да започнат война. Последният подобен случай бе през 1996 г. Отношенията се затоплиха, а природните бедствия и в двете страни сближиха гърци и турци. Гърците обаче знаят малко за ежедневния живот на турците и обикновено гледат на турското общество с критично око.

“Това, което турците не постигнаха с 400 години военна окупация, ще постигнат с телевизионна окупация”, написа гръцки блогър в интернет, намеквайки за владичеството на някогашната Османска империя, в чиято територия влизаше и сегашна Гърция и която се разпадна в началото на 20 век.

Панорамните кадри на кварталите в Истанбул, които някога са били дом на големи и звучни гръцки общности, събудиха също чувство на носталгия в гърците за мястото, което те наричат “Градът” или Константинопол. “Тези сериали ми напомнят за различна епоха, за Гърция от 60-те години, когато в живота доминираха хората, а не материалните неща. Гледам ги, за да не се депресирам”, заяви 65-годишната зъболекарка Елени Катцика.

Гърците са толкова въодушевени от сериалите, че групи туристи започнаха да организират пътувания до остров Бююкада край Истанбул, само за да позяпат снимачната площадка на една от най-хитовите драми - “Съдба”. Докато удря печати на паспортите в пълно с хора полицейско управление, млада служителка гледа към малък портативен телевизор в края на бюрото си, който показва повторението на сериала “Любов и наказание”.

Телевизионните рейтинги на сериалите в малката държава с 11-милионно население достигнаха до 40 процента през лятото, като бяха измествани от първите места само от мачове на Шампионската лига. По-големите телевизии Антена 1 и Мега се конкурираха, като излъчваха сериали в 21 часа, а повторенията им в късния следобед.

“Осъзнах, че омразата се създава от хората на върха. Не се вижда лошия враг, вижда се истинския турчин, който се влюбва, който изпитва болка, който е като нас”, заяви 21-годишната студентка по право Ангелики Папатанасиу. В резултат на това десетки гръцки страници с почитатели във Фейсбук са обсипани с турски думи като “харика” (прекрасен) и “гюзел” (хубав). Някои гръцки списания започнаха да продават компактдискове за интензивно изучаване на турски език.

Някои турци трудно разбират успеха на сериалите в Гърция въпреки близостта на двете държави, които в някои места са отделени само от няколко мили. “За мен това е шокиращо. Гърците имат нужда от друг вид забавления, за да забравят проблемите си. Тези сериали като че ли отговарят на търсенето за момента”, заяви Аслъ Тунч, преподавател в Истанбулски университет.

Сериалите представляват също така пътуване назад във времето към дните, когато икономиката бе по-добре, когато се спазваха традициите, когато ваксаджии имаше на всеки ъгъл, а бакалията бе място за среща. “Езел” (безкрайност) и останалите сериали описват една изгубена ...

Публикувана на 01/06/12 22:35 http://e-vestnik.bg/13577/turskite-seriali-okupirat-i-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване