01/08/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

10 риска и 4 неща, които няма да се случат през 2012

Юрейжа груп

Топ-рискове

1. Краят на ерата “11 септември”

При глобализацията икономиката бе двигател на пазарите, а националната сигурност бе двигател на геополитиката. Но вече не е така. След финансовата криза през 2008 г., убийството на Осама бин Ладен, изтеглянето на американските войски от Ирак и определянето на срока, в който трябва да приключи войната в Афганистан, политиката и икономиката ще се преплетат изцяло през 2012 г. Представители на политическите среди от цял свят през 2012 ще се тормозят предимно от икономическите рискове - кризата в еврозоната, темпа на възстановяване на американската икономика, растящата роля на Китай в глобалната икономика. А играчите на пазара ще следят най-зорко политическите решения, особено взиманите тази година в Европа, Америка и Китай, защото недалновидното водачество на големите геополитически играчи поражда политически застой и несигурност.

2. Кота нула и Близкият изток

Неспособността или нежеланието на големите държави да допринесат за уравновесяване на силите в района ще предизвика трусове в Северна Африка и Близкия изток, където нерешените религиозни и етнически напрежения крият заплаха от нови размирици. Липсата на надеждна регионална рамка за сигурност, продължаващите протести, застрашените автократични режими и огромните предизвикателства пред новите демократични режими ще засилят потенциалните заплахи. И докато тази динамика се проявява в Сирия, Египет, Ирак, Либия, Йемен и Бахрейн, регионалните сили - Саудитска Арабия, Иран и Турция създават напрежение с боричканията за влияние.

3. Еврозоната - “влакчето на страха” набира скорост

В Европа през 2012 г. най-големият риск не е разпадане на еврозоната, а склонността на политиците да реагират плавно и постепенно, заради която нещата може да излязат извън техния контрол. Това е само началото на несигурността и нестабилността, на които станахме свидетели през 2011 г.

4. Съединените щати след изборите

Веднага след като бъдат преброени гласовете през ноември, законодателите ще вземат решения на стойност 5 трилиона долара, които ще засегнат данъците и бюджетните съкращения. Над инвеститорите надвисва неяснота - както за данъците и държавните поръчки, така и за по-широките последици от законодателните решения за икономическия растеж.

5. Северна Корея: експлозия или имплозия

Най-непрозрачната в света държава с ядрени оръжия навлиза в година на несигурност, борбите сред управляващите за власт и влияние набират сила.

6. Пакистан: опасност от “разливане” на размириците

Краят на ерата “11 септември” може да отклони вниманието от други горещи точки, най-опасната от които е Пакистан - раздирана от тероризъм държава с ядрени оръжия, управлявана от непопулярно цивилно правителство, с военни, които искат да се бъркат навсякъде, с политически мотивирани съдии и все по-опасно обкръжение от гледна точка на сигурността. Очакваното изтегляне на хиляди американски военни от Афганистан тази година ще разпали регионалните съперничества за печелене на влияние.

7. Китай: настъпателно обкръжение

Растящото внимание на правителството на Обама към Азия ще насърчи съседите на Китай да проявят настъпателност към Пекин. Надигащият се национализъм в Китай, развоят на политическия преход и нежеланието - или може би неспособността на режима да реши вътрешните дебати за ролята на Китай в света сочат, че Пекин ще е склонен да отвръща на провокациите с провокации през следващите месеци и да демонстрира и военноморска, и икономическа мощ.

8. Египет: труден преход

Египет е застрашен от политически разпад тази година, тъй като се разгарят вражди между военните и цивилните политически сили - и ислямистките, и светските. Това ще подкопае стабилността, икономическото възстановяване и влиянието на Египет като регионална сила.

9. Южна Африка: изгревът на популизма

Борбата за власт в управляващия Африкански национален конгрес ще забави и политическото, и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване