01/08/12 15:20
(http://www.klassa.bg/)

30% от българите оптимисти за 2012 г.

Малко под една трета от пълнолетните българи очакват новата 2012 година да е по-добра от изминалата 2011 г.
Данните са от световното социологическо проучване, наречено „Край на годината”, провеждано всяка година от асоциация „Галъп интернешънъл”. Последното издание на проучването, проведено в периода октомври–декември 2011 г., събира мненията на над 52 000 мъже и жени от над 508 държави от всички краища на света.
Като цяло данните от проучването отчитат ръст на песимистичните очаквания на жителите по света за сметка на мненията, че годината ще е същата или приблизително същата като 2011 г. Делът на оптимистичните очаквания в световен мащаб е без значителна промяна в последните три години – движи се малко над 40%.
Според тазгодишното издание на проучването оптимисти за новата 2012 година са 41% от анкетираните в 58-тe страни, участвали в проучването.
Регионът от света с най-висок дял на положителните очаквания за новата година е Източна Азия – 58% от анкетираните в този регион очакват по-добра нова година в сравнение с изминалата 2011-а. С подобни нагласи са и жителите на Южна Америка – 54% от тях се надяват на по-хубава и щастлива нова година.
Подобно на предишни години, страните шампиони по оптимизъм често са от най-бедните части на света. Тази година Нигерия оглавява класацията на най-позитивно гледащите на близкото бъдеще държави – 87% от нигерийците се надяват 2012-а да е по-добра година от 2011 г. В челната петица по оптимизъм са още Саудитска Арабия, Тунис, Виетнам и Узбекистан.
Малко над една четвърт (27%) от общественото мнение по света споделя песимистични очаквания за започналата година. В сравнение с очакванията за 2011 г. делът на песимистите в световен мащаб е значително по-висок. Най-притеснени за идващата година са държавите от Западна Европа. Тази част от света традиционно изразява по-голяма склонност към песимизъм, в случая подсилена и от опасенията за край на еврото. Една трета от западноевропейците са на мнение, че 2012-а ще е по-лоша година от 2011-а. Другите по-песимистично настроени региони от света са Източна Европа и Северна Америка.
Що се отнася до нагласите по държави, Топ 5 на страните с най-висок дял на песимистите включва Ирландия, Босна и Херцеговина, Ливан, Сърбия и Франция. Около и над половината от анкетираните в тези държави очакват по-тежка и трудна нова година.
България се нарежда на 33-то от 58 места в класацията по оптимизъм за идващата година. Малко под една трета от сънародниците (30%) ни са положително настроени и се надяват 2012 г. да е по-лека и по-щастлива от изминалата 2011 г. Същият дял са и българите, които очакват 2012 г. да е приблизително същата като 2011 г. Песимистите у нас са под една четвърт – 23%, което е по-ниско от средното ниво на песимизма в световен мащаб. Въпреки по-ниското място на страната ни в световната подредба по оптимизъм делът на положително настроените за 2012 г. българи е значително по-висок от нивата на оптимизъм, измерени у нас в последните три години. За сравнение – с нетърпение и позитивни нагласи 2011 г. са очаквали 21% от българите, или с 9 процентни пункта по-малко от днешните 30%.

Изследването „Край на годината” (End of the Year Poll©) е уникално социологическо проучване, провеждано всяка година от асоциация „Галъп интернешънъл“ в повече от 30 страни в целия свят. То обхваща над 45 000 души от различни континенти на света. „Галъп интернешънъл“ е изследователска верига, която обхваща повече от 100 страни в света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване