01/08/12 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Британските бизнес лидери очакват по-лоша икономическа година

Ударената от кризата еврозона, огромният бюджетен дефицит на Великобритания и спираловидно увеличаващата се безработица ще доведат до влошаване на британската икономика тази година. Това смятат повечето бизнес лидери в Обединеното кралство според изследване, цитирано от „Индипендънт“.
56% от британските топбизнесмени очакват икономиката да се влоши през следващите 12 месеца, а по-малко от 10% са настроени оптимистично и вярват, че ще има известно подобрение, сочи проучването на Captains of Industry, проведено от Ipsos Mori.
Тези мрачни перспективи се очаква да бъдат потвърдени тази седмица, когато са ясни резултатите от коледните продажби от големи търговски вериги като Marks & Spencer, Tesco и Debenhams, които се очаква да са слаби. „Няма причина да смятаме, че усещането на потребителите за икономиката в по-широк план ще се подобри. Като цяло търговците са притеснени, че и през 2012 г. ще са под засилен натиск. Те страдат от увеличаващите се разходи за бизнеса. Те са съчетани с огромните промоции, подобни на тези от мрачните дни на 2008 г., с които се привличаха клиенти“, обясни говорител на British Retail Consortium.
Според изследването, в което са участвали 100 директори на компании, засилените правителствени регулации са нарастващо бреме за бизнеса. Повече от половината (55%) от запитаните смятат, че по-голямата намеса на правителството в изминалите години е оказала вредно влияние върху бизнеса.
Други области обаче се очаква да внесат лъч надежда за британската икономика. Участниците в проучването са споделили, че са оптимистично настроени за технологиите, медиите и телекомуникациите, които според тях имат най-голям потенциал за растеж. Въпреки това 66% от запитаните смятат, че икономиката трябва да намали зависимостта си от сферата на услугите за сметка на производството, което според тях е на второ място по потенциал за растеж през тази година.
Британският милиардер, собственик на конгломерата Virgin Group, Ричард Брансън е смятан за най-внушителната бизнес личност от участниците в изследването. Брансън е на първо място с 12%, следван от изпълнителния директор на най-голямата рекламна компания в света WPP Мартин Сорел, който има 10% от гласовете на бизнес лидерите. След тях са бившия шеф на Rolls-Royce Джон Роуз и на John Lewis Чарлз Мейфийлд с по 9%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване