01/08/12 15:22
(http://www.klassa.bg/)

Лекуват рак с електромагнитни полета

Учени от САЩ, Бразилия, Франция и Швейцария използваха слаби електромагнитни полета, за да лекуват пациенти с рак в рамките на клинични проучвания, които според тях са показали обещаващи резултати за разработване на нова антитуморна терапия, съобщи „Гардиън“.
Пациентите трябвало да поставят в устата си антена с формата на лъжица, за да може електромагнитното поле с много малка сила да навлезе в тялото им. Тази терапия била прилагана по три пъти на ден върху пациенти с рак на черния дроб в напреднал стадий. Резултатите от изследванията показали, че техните тумори се свили, а здравите клетки в тъканите около тях останали незасегнати. Учените обаче подчертават, че технологията е в съвсем начален етап и че ще са необходими още няколко години за провеждането на клинични проучвания. „Това е изцяло новаторска технология. Тя е безвредна, може да се прилага дълго време, както и да се комбинира с други видове терапия“, обясни водещият изследовател в екипа проф. Борис Паше от университета на Алабама в Бирмингам. Той е получил разрешение от американската администрация по храните и лекарствата да проведе клинични проучвания с по-големи групи пациенти и вече е започнал преговори с компании в САЩ, Европа, Азия и Южна Америка за набирането на средства за бъдещи изследвания.
През 2009 г. проф. Паше и колегите му публикували резултатите от своите изследвания, които показали, че електромагнитни полета с точно определена честота – от 0,1 херца до 114 килохерца – спират растежа на раковите клетки при някои от пациентите. Освен това учените установили, че различните видове рак се повлияват от електромагнитни полета с различни честоти, като клетките в здравите тъкани оставали незасегнати. Тогава точният механизъм на този процес не беше обяснен. Сега обаче резултатите от последните експерименти показват, че слабите електромагнитни полета въздействат върху активността на определени гени в раковите клетки, което засяга възможността им да растат и да се делят. По този начин спирал растежът на туморите, а в някои случаи те дори започвали да се свиват.
Използването на електромагнитни полета за лечение на тумори може да изглежда учудващо, като се има предвид полемиката около твърденията, че полетата, генерирани от мобилните телефони и предавателните кули, могат да причинят различни видове рак. Проф. Паше обаче подчертава, че полетата, използвани от неговите колеги за експериментите, са между 100 и 1000 пъти по-слаби от тези, произвеждани от мобилните телефони.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване