01/08/12 16:50
(http://www.klassa.bg/)

Никола Саркози топи преднината на Франсоа Оланд

Френският президент Никола Саркози топи преднината на основния си опонент, кандидата на Социалистическата партия Франсоа Оланд, предаде “Журнал дю диманш”. Рейтингът на президента нарасна с два пункта три месеца и половина преди първия тур на изборите. Саркози се ползва с подкрепата на 26% от французите, докато 28% са за Оланд. Всякакви сценарии изглеждат възможни в началото на кампанията, която обещава да бъде изключително напрегната. Двата пункта дават нова надежда на бъдещия кандидат на Съюза за народно движение, който изоставаше в същите проучвания само преди два месеца. След победата на Франсоа Оланд на първичните избори на социалистите разликата между двамата беше достигнала цели 10 пункта. В средата на ноември тя бе вече 6,5 пункта, а през декември се стопи до 3,5 пункта. Саркози печели особена популярност сред пенсионерите.
В същото време кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен изостава със 7 пункта, но остава на трето място преди Франсоа Байру и Ева Жоли. Готовността за реформи, която Саркози изрази по време на пожеланията си на 31 декември, изглежда, дава плодове въпреки непопулярните мерки, включващи социален ДДС и радикална промяна на образователната система. Популярността на Оланд, изглежда, е пострадала от скандала с “мръсника” – както се твърди, че е нарекъл миналата седмица президента.
Битката между Саркози и Оланд ще бъде особено оспорвана на втория тур и ако той бе днес, Оланд щеше да спечели с над 54% срещу 46% за сегашния държавен глава, сочи проучването.
Ако стане президент, Оланд обещава първо да възстанови стабилността на френските финанси, а едва после да се заеме със социалните програми, типични за левицата. Кандидатът на социалистите обаче подчерта, че ще отмени плановете за “социален ДДС”, обявени тази седмица от правителството на консервативния му опонент Никола Саркози. Данъкът цели да се прехвърли тежестта на финансирането на социалната система от компаниите върху потребителите. Предвид заплахата за кредитния рейтинг AAA на Франция както Оланд, така и Саркози опитват да се представят като най-добрите управници на държавната хазна. След като миналата седмица Standard and Poor's постави Франция под наблюдение, Саркози обеща с реформите си да подобри конкурентоспособността на френските компании. Оланд отхвърли идеите му за реформи. Според него данъчната система трябва да се промени, като компаниите плащат повече от малките фирми. Той обвини държавния глава, че е “президент на привилегированите” и е довел икономиката до тежкото й състояние.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване