01/08/12 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Д. Минчева показва фотофрагменти от Китай

Тази вечер от 18.00 часа в галерия „Академика“ се открива изложба на проф. Десислава Минчева, озаглавена „Китай – фрагменти“. Експозицията включва уникална колекция от около 60 фотографии, създадени от художничката по време на работно й пребиваване в Сиан, Китай, през есента на 2011 година. По време на гостуването си там проф. Десислава Минчева изнесе лекции и серия уъркшопове в Художествената академия в Сиан, както и посети забележителностите на града и много места извън него, като Пекин, манастира „Шаолин“ и будистките скални храмове в Лонгмен. Изложбата, която се организира със съдействието на посолството на Китайската народна република, показва, макар и фрагментарно, впечатленията на един художник от този тъй необятен и впечатляващ свят.
За своята триседмична среща с една от най-старите и значими цивилизации в света – китайската, проф. Десислава Минчева споделя: „Имах представи – клишета, и постепенно откривах част по част реалностите. Осъзнавам все още противоречията и всъщност – непознаваемостта на тази страна. Минало и настояще, тишина и многолюдност, религия, традиция, красота и в същото време – стремеж към новия вид цивилизация, глобализация и заличаване на границите между Изтока и Запада... Всичко това е толкова трудно за дефиниране, че си заслужава да му посветиш много повече от 3 седмици. Почти съм сигурна, че ще го направя… доколкото мога да съм господар на желанията и съдбата си.
Очаквани и неочаквани гледки…“
Да, Китай е един културен феномен – енигматичен за европееца, по имперски впечатляващ и по източен маниер непроницаем. Художничката успява да го регистрира от различни негови страни, без претенцията да сглоби пълна и многоцветна мозайка, определя го през асоциативните си възприятия като повече носталгия по романтиката, отколкото автентичност, със следи от миналото, съхранени донякъде от настоящето и звучността на агресивното сегашно, омекотено от традицията.
„За мен бе непосилно да обхвана всичко онова, което е Китай. Не зная какво е Китай. Знам само, че искам да го видя пак!“, възкликва проф. Минчева, която е професор по рисуване в Националната художествена академия. Има над 35 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Автор е на книгата „39 съвременни български художници“.
В момента е и член на ИБ на СБХ, както и завеждащ ПР и международната дейност.
Изложбата ще остане на вниманието на публиката в галерия „Академика“ до 19 януари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване