01/08/12 09:43
(http://radiomilena.com/)

Техническите прегледи на автомобилите поскъпват с 2 лв.

 Държавната такса за техническите прегледи на автомобилите се увеличи с 2 лв. заради въвеждането на нов стикер, който се лепи на предното стъкло и има по-голяма защита. Досега таксата бе 3,80 лв., а сега пунктовете събират по 5,80 лв. на кола, съобщава в. „Стандарт“, цитиран от  БургасИнфо. Цената на самия преглед е между 40 и 100 лв., като тя се определя от всеки пункт според разходите му.
От тази година се въвеждат камери, които да снимат всички коли, минаващи на технически преглед. Целта е да се сложи край на фиктивните прегледи и издаване на тапии, без колата да е влизала в сервиза. Камерите са включени в специална система за предаване на информацията в реално време и се следят в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.
Документите на колата и на собственика й се сканират и влизат в автоматизираната система. Всички 800 пункта за преглед на коли в страната са оборудвани с камери, скенери и компютърна система, предоставени от „Аавтомобилна администрация“. Хората в сервизите и служителите на ДАИ са обучени за работа с новата система.
В досието на прегледа задължително трябва да има поне три снимки – при влизане на колата в пункта, на 10-ата и на 20-ата минута например. Те се правят автоматично от системата. Допълнително човек от сервиза трябва ръчно да натисне копчето на камерата и да снима колата. Така той удостоверява, че прегледът се прави по правилата и при установяване на нарушение ще се отнема лицензът на пункта. Показанията за димни газове и за изправността на спирачната система вече автоматично се записват в протокола за прегледа.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване