01/08/12 17:27
(http://www.klassa.bg/)

Три уволнения заради блокираните пътища

Трима души бяха уволнени заради кризисното положение по пътищата в страната през почивните дни.
Антон Антонов, Валентин Николов и Иван Илиев от борда на директорите на държавното предприятие „Автомагистрали“ ЕАД бяха освободени от постовете си вчера със заповед на регионалния министър Лиляна Павлова.
Информацията бе съобщена от Павлова след извънредно заседание, свикано от вътрешния министър Цветан Цветанов, на което присъстваха представители на всички институции, отговарящи за почистването на снега.
Няколко часа по-късно от Министерството на регионалното развитие съобщиха, че ръководството на дружеството „Автомагистрали“ вече е сменено. Председател на Съвета на директорите стана Емил Миланов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите - Дафина Станчева, а Александър Филев - член на съвета. Освен подмяната на началниците, Лиляна Павлова направи промяна и в устава на „Автомагистрали“ ЕАД, с което отговорността за дейността на предприятието няма да е колективна, а ще се носи от изпълнителния директор.
Вътрешният министър Цветан Цветанов пък посочи „недисциплинираността на шофьорите“ като една от основните пречки при овладяването на ситуацията. Той допълни, че на автомагистрала „Струма“ са заседнали 80 ТИР-а заради неизпълнена полицейска заповед от първите два. „Във вчерашните сутрешни часове, когато полицейските служители започнаха да нареждат ТИР-овете на опашка, първите ТИР-ове не изпълниха полицейските разпореждания и се получи едно затапване, което създаде изключително тежка обстановка през целия ден и цялата нощ”, каза министърът. Той се извини „на всички за невъзможността да се придвижат по най-бързия начин“.
Заради неизпълнено полицейско разпореждане на шофьорите може да бъде наложена глоба от 300 лева, както и да им бъде отнета шофьорската книжка за 6 месеца, уточниха от КАТ.
Цветанов съобщи още, че над 80 са били изтеглените ТИР-а на „Струма”, а други 105 товарни автомобила и 22 автобуса са били изтеглени от магистрала „Хемус”.
Снегопочистването на АМ „Хемус“ е започнало още вечерта на 6 януари, съобщи изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Той посочи, че сутринта на 7 януари при Витиня са били спрени тежкотоварните автомобили в посока Ботевград-София, за да бъде пропускана снегопочистващата техника, но първите тирове не са спазили полицейското разпореждане, тръгнали са при силния снеговалеж и два камиона са поднесли и препречили пътното платно. Снегорините, които са се движили след тях, не са успели да продължат. За час и половина-два се е натрупала снежна покривка от 15-20 см, която е затруднила и снегорините. Екипите на "Гражданска защита“ много трудно са влезли с тежката техника да изтеглят тировете, обясни още Лазар Лазаров.
През денонощието на телефон 112 са подадени общо 22 хиляди сигнала, 3258 от тях – за инциденти. Сигналите са предадени на съответните служби, съобщиха още от вътрешното министерство. След извънредното заседание в МВР стана ясно, че от летище София са осигурили машини за почистването на автомагистрала „Хемус“.
В събота най-критично беше положението на магистралите „Хемус“ и „Струма“. Заради обилния снеговалеж колите бяха блокирани с часове в задръстванията. Много населени места останаха без ток.



Станишев: Ловят снежинки във въздуха, а винаги имат проблеми
Всяка година при това управление, което обяви, че ще лови снежинките във въздуха, възникват проблеми. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев пред „Фокус“.
„Няма защо да се изненадваме от такива ситуации и че за пореден път не са подготвени. „Гражданска защита” действа бавно, защото тя беше принизена в структурите на министерството под ръководството на г-н Цветанов. По-рано имаше Министерство на извънредните ситуации, създадена беше добра инфраструктура, а хората от „Гражданска защита” бяха оборудвани с цялата необходима техника. Това даваше много по-добра ефективност в работата на „Гражданска защита”, каза още Станишев. Той се зарече БСП да повдигне въпроса за снежната блокада и в парламента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване