01/09/12 17:03
(http://www.klassa.bg/)

Веселин Пейков, изпълнителен директор на летище София: Новите, по-високи такси са в интерес на безопасността на пътниците

Веселин Георгиев Пейков е роден през 1968 г. в Плевен. Завършва Строителния техникум “Христо Ботев” в София през 1987 г. Служи като топогеодезист в „Ракетни войски“ на “Марино поле”. През 1989-1994 г. учи в Киевския институт за инженери в гражданската авиация. От 1 септември 1994 г. и досега е на работа в “Летище София” ЕАД. Последователно е изпълнявал длъжностите инженер по поддръжката, зам.-началник отдел, началник отдел, зам.-директор на дирекция, директор на дирекция “Поддръжка и информационни технологии”. Занимавал се е и с проекта за изграждане на втория терминал на летището.

- Г-н Пейков, каква беше 2011 година за летище София?

- Независимо от кризата имаме ръст в някои показатели, което означава, че изминалата година беше успешна. В търговска дирекция се отчита увеличение на оборота на магазините с 27,9% спрямо резултатите за 2010 година. Това се дължи на редовните доставки, на добрия маркетинг и мениджмънт. Има значително увеличаване на приходите от двата паркинга на Терминал 1 и Терминал 2 с около 123 процента спрямо предходната година.
Печалбата на летище София след данъчно облагане е 11,375 млн. лева, това е с над 950 хил. лева повече от първоначално очакваната.
В момента работата е много тежка, защото конкуренцията между операторите, предлагащи наземни летищни услуги, е много голяма. Наземните оператори, които обслужват пътниците и самолетите, са три. Единият е към структурата на летището, вторият е „Суиспорт България“ (SwissPort) и „Голд еър хендлинг България“. „Суиспорт България“ е голям международен оператор, който работи на много световни летища, а „Голд еър“ оперира на портове в Гърция, а наскоро получи разрешение и за работа на летище Бургас. И двата оператора са по-големи от този, който е към самото летище. Но независимо от това успяхме да запазим пазарен дял на обслужените пътници от 48 на сто. Полагаме максимално усилия да задържим голяма част от авиокомпаниите, както и да привлечем обратно тези, които бяха загубени през годините. Имаме правило всеки ден да разговаряме с фирмите, за които отговаряме, за да разберем какви са техните нужди. През 2011 година са обслужени близо 3,5 млн. пътници, което е ръст от 5,4% спрямо предходната година, когато през порта са преминали 3,297 млн. пасажери. Тук, на софийското летище, през миналата година са обработени близо 16 хил. тона товарни и пощенски пратки, което е 3,7 на сто повече спрямо 2010 година.

- Как се конкурира наземният оператор на летище София с другите две фирми, които предлагат същите услуги?
- На всички бивши и настоящи клиенти много често правим финансови предложения, за да бъдем атрактивни и предпочитани. Но не го правим на всяка цена, защото не можем да си позволим да работим на загуба. Все пак всяко търговско дружество цели да има печалба. След като поех ръководството на летището, проведох разговори с всички авиопревозвачи, които обслужваме, за да разбера какви са техните забележки и препоръки. Сега се съобразяваме с нещата, които те са ни посочили.
Конкурираме се не само по цена, но и в качеството, като бързина на обслужване. Планираме да обновим част от техниката, с която работим, защото тази, с която разполагаме, сега е на повече от 15 години. Обявени са търгове за доставка на машини и планираме до средата на годината обновяването да е факт. Това ще позволи, освен да се повиши качеството на услугите, да се намалят разходите за поддръжка. Търгът за закупуване на нов специален лифт за пътници със затруднено движение вече приключи, има и подписан договор. В момента са изпратени за съгласуване с Министерството на транспорта процедурите за покупка на 4 нови покрити стълби, които се използват при лоши метеорологични условия. Има поръчани нови ленти за багаж, мотокари и електрокари, ще обявим поръчка и за два лоудера, с които се товарят и разтоварват багажите. Всяка авиокомпания, когато си избира наземен оператор, не гледа само цената, а и с каква техника се извършват услугите и колко добре е обучен персоналът. Защото всяка грешка води до увеличаване на разходите на оператора.
Инвестицията е няколко милиона лева, но все още няма точни цифри, защото процедурите не са приключили.

- Европейският съюз планира с директива да се увеличат наземните оператори, за да се повиши качеството на предлаганите услуги по претоварените летища. Ще се наложи ли увеличаването им и на столичния порт?
- Това не зависи пряко от ръководството на летището, защото според действащата регулация лиценз за подобни дейности се получава от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА). Има слухове, че се подготвя влизането на още един независим оператор на летище София. Според мен тази политика не е много добра, защото голямата конкуренция невинаги води до повишаване на качеството, а и до нелоялна практика в отношенията между фирмите. Наблюдавайки големите портове в Европа при пътникопоток от около 10 млн. души годишно, операторите не трябва да са повече от два. Защото с повече компании, предоставящи наземни летищни дейности, може да се намали качеството на предлаганите услуги. Освен това инвестициите, които се правят в нова техника и обучение на хора, не могат да се върнат. Пазарът трябва да бъде ограничен, за да може всички клиенти на наземните оператори да са доволни от предлаганите услуги.

- Очаквате ли да има откриване на нови линии от и до летище София?
- Българският пазар има потенциал за повишаване на линиите. Това се потвърждава и от ръста в пътникопотока, хората продължават да летят, даже повече отпреди. Това от своя страна ще предизвика интерес у авиокомпаниите. Но подобно решение зависи само от фирмите. Има превозвачи, които си намалиха честотата на полетите, но увеличиха броя на местата в самолетите и така си подобриха икономическите показатели. Очаквам и през тази година да има ръст в броя на пътниците, но е рано да се говори за нови линии.

- В какви дейности ще бъде насочена работата ви през тази година?
- Ще се насочим към развиване на извънлетищни дейности, свързани с отдаване на търговски площи под наем. Планираме да бъде увеличен броят на магазините и кафетата, основно на Терминал 2. Имаме мнението на авиокомпаниите, които също смятат, че новият терминал може да се развива. При него планираме да бъде направен генерален план за разширение, който да включва и увеличаване на персонала, нова пътека за рулиране на самолетите и основен ремонт на разтоварището за гориво-смазочни материали.
Готови сме с техническите задания за търговските дейности, които искаме да развиваме, и очакваме стартиране на търговете за обществените поръчки. Първо ще се направи търг за проектиране, а след това и за отдаване на зоните. Ще направим работни проекти за интериорни решения и след това участниците в конкурса само ще изграждат магазините. Така ще се избегне инвестиция на летище София в нещо, към което може да няма интерес. Площите ще бъдат отдавани под наем и се надявам до средата на годината да започнат конкурсите за избор на наематели.

- От тази година портът трябва да определя таксите си, ще има ли промени в стойностите им и кога планирате те да влязат в сила?
- Да, промяна ще има, но ние няма да ги определяме сами. Всички такси ще са разходно ориентирани. Това означава, че след като ги определим, те ще бъдат обсъждани и доказвани пред авиокомпаниите. Решението за размера на таксите ще е общо между двете страни. Портът отговаря за проверката на пътниците и багажите, а в момента никой не плаща за тази дейност и летището ги покрива от собствени средства.
Таксите в момента се подготвят, като в голямата си част вече са готови. Започнало е и обсъждането с ГД ГВА, след което ще се разискват и с Комитета на потребителите. Едновременно с подготовката на самите ставки се работи и по методиката за определянето им, като за нея процедурата е същата.
Предвиждаме към май да влязат в сила новите такси, като със сигурност ще има увеличение спрямо настоящите ставки. Все още не може да се кажат точните стойности, защото не са направени необходимите обсъждания.
Тези такси ще защитят не само интересите на летището, те са и в интерес на безопасността на пътниците, защото ще има средства за нови рентгени и скенери са сигурност. Ако ползвателите на услугата не си плащат за нея, няма да има пари за инвестиции в нова техника.

- Миналата седмица парижкият Арбитражен съд осъди летището да изплати обезщетение от 38 млн. долара на кувейтския консорциум, който изгради пистата на Терминал 2. Какво следва сега?
- Първоначалните претенции на кувейтския консорциум Mohammed Abdulmohsin Al-Harafi and Sons бяха за 54 млн. долара и бяха намалени на 38 млн. долара. От тях 11 млн. долара са неизплатени разходи, които консорциумът не пожела да фактурира, за да му бъдат върнати парите. В момента сме в период, в който страните могат да дадат своите забележки по технически несъответствия в самото решение. Ние имаме няколко забележки към решението, които вече са изпратени към арбитража. Сега трябва да излезе окончателното му решение. След това то подлежи на друга инстанция - екзекватура, което означава решението да се признае в България. Предполагам, че ще извървим и тази процедура, защото трябва да се изчерпят всички законови възможности да защитим интереса на порта и на държавата. Освен това мисля, че има възможност стойността на обезщетението да бъде намалена, а на екзекватура може дори да отпадне, но това зависи от самото съдебното решение.

- Докъде стигна подготовката за отдаването на концесия на летище София?
- Трябва да се направи много внимателна подготовка, преди портът да бъде обявен на концесия. Аз не мога да коментирам подобни решения, защото те зависят само от управляващите. Заемите, които има портът, не са проблем за отдаването му. Защото, ако Европейската банка и кувейтският фонд кажат, че са съгласни с такава дейност, дали ще се управлява от държавата или от някой друг, е въпрос на договаряне. Ако в задълженията на концесионера се включи изплащането на заемите, не би трябвало да има проблем.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване