01/09/12 17:43
(http://www.klassa.bg/)

Меркел: Времето на Гърция изтича

Времето на Гърция изтича. Това предупреждение отправи канцлерът на Германия Ангела Меркел след среща с френския президент Никола Саркози в Берлин вчера. Тя призова Атина да се договори възможно най-бързо с частните кредитори за орязване на дълга. В противен случай рискува да не получи следващия транш от международната помощ и съответно няма да може да плати дълг от 14 млрд. евро с падеж през март и де факто ще фалира.
Изказванията на Меркел веднага натежаха на еврото и то започна да поевтинява. Все пак канцлерът се опита да успокои страстите, като посочи: целта ни е нито една страна да не напусне еврозоната.
Никола Саркози пък заяви, че Франция и Германия искат проектът за преразглеждане на европейските договори, предвиждащ засилване на бюджетната дисциплина, да бъде подписан „за 1 март”. А германският канцлер посочи, че преговорите вървят добре и споразумението може да бъде подписано още до края на януари. Според проектодокумент, цитиран от агенция „Блумбърг“, държавите, които не успеят да намалят дълга си в график, ще подлежат на автоматични санкции. Това ще се отнася за онези страни членки с дълг по-висок от 60 на сто от БВП. Досега клаузата за автоматични наказания касаеше само изискването дефицитът да не минава 3 на сто от БВП.
Освен това проектът предвижда съобразените с икономическия растеж дефицити да не минават 1% от БВП в страните с дълг под 60% от БВП. Според ревизията на договора, след като новите мерки бъдат приети на ниво еврозона, до 5 години ще трябва да бъдат включени в законодателството на ЕС.
Берлин и Париж сближиха позициите си и по друга „гореща“ тема – тази за данък върху финансовите транзакции. Германският канцлер обяви, че от германска страна целта е да се изготви декларация за намерение от министрите на финансите от ЕС до началото на март във връзка със създаването на данъка. Меркел изрази и личното си мнение, че таксата може да бъде въведена и само на ниво еврозона. Тя обаче уточни, че този вариант, който изключва британския финансов сектор, не среща одобрението на германското правителство.
Така принципната договореност за въвеждането на налога върху финансовите транзакции между Париж и Берлин вероятно ще задълбочи разногласията с Великобритания, чийто премиер в неделя обяви, че ще наложи вето върху подобно решение, освен ако данъкът не бъде възприет във всички останали страни.
Днес предстои среща между Ангела Меркел и директора на МВФ Кристин Лагард в Берлин, на която отново основна тема ще е Гърция. Според повечето анализатори срещата между германския канцлер и френския президент не е дала конкретни решения за справяне с кризата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване