01/09/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

На ски в Банско - само ако си Цветанов с Веско Маринов

Пистата в Банско. Снимка: ди велт

В седмицата между Коледа и Нова година бях в Солт Лейк Сити, щат Юта, където карах ски в Snowbird, Alta и Solitude. Можете да идете и да разгледате снимки от тези курорти в сайта на щата (тук). Обърнете внимание, че това е сайт, който публикува информация за всички ски-курорти, без дискриминация.

В сряда след Нова година (да ви е честита!) бях… или по-скоро се опитах да ида на ски в Банско. Къщата, в която отседнах бе чудесна, на 5 минути пеш от кабинковия лифт. Този лифт е първото нещо, с което се сблъсква човек. Разбира се, след като е минал през недобре почистения паркинг пред него.

И след като е успял да се добере до този паркинг през изключително тесните за подобен мащабен курорт улички, по които не могат да се разминат спокойно две леки коли. Да не говорим, когато се появят автобуси или микробуси… А ако е ходил пеш, както направих аз, трябва да се подготви да дели шосето с автомобилите, защото тротоарите са… непочистени, затрупани със сняг!?

Както е известно, първото впечатление често оформя представата за това какво ви очаква. Първият сблъсък с кабинковия лифт е ужасен, особено когато си прекарал предишната седмица в някое нормално място, където има ред, дисциплина, уважение към закона, но и уважение към скиорите.

В Банско няма нито едно от тези неща. За сметка на това има блъсканица, тълпа, хиляди, маса, народ - скот подир скот, както е писал Гео Милев. В тази тълпа се лутат хора, нарамили ски и щеки, обули ски обувки, опитващи се да достигнат до заветната кабина, за да се понесат нагоре към иначе сравнително високата планина с вероятно нелоши писти. Това е, когато тръгнеш нагоре.

Когато се връщаш надолу, положението е още по-трагично. Истинското чудо не е Рождество Христово. Истинското чудо е, че все още няма жертви при тази организация на работата на лифта в Банско.

А какво пречи на собствениците, за да наредят колчета с ограничителни ленти, да организират тълпата, да я подредят и да пускат в кабинките хората така, че те да не се юрват забравили всичко човешко към тях, като пътьом минават през децата така, както бързия влак подминава някоя малка гара?

Моето обяснение е, че им пречи алчността и желанието за бърза печалба, но може и да греша и приемам всякакви предположения. В “Канал 3″ направих и други коментари по темата, можете да ги видите тук.

Едно ми е ясно: след като миналата година ходих в Боровец, сега - в Банско, мисля да си спестя Пампорово, а Витоша вече е спестена не само за мен, а за всички. Догодина, ако реша да ходя на ски в Европа, има много по-добри варианти - Австрия, Швейцария, Германия.

Да, няма да има кръчма като “Дедо Пене”, но и в Гармиш Партенкирхен има нелоши кръчми. При това полетът до Австрия, Швейцария или Германия е по-кратък, отколкото шофирането до Банско, особено при заснежените у нас пътища. И хората, които те посрещат в “Луфтханза” или “Австрийски авиолинии”, или Swissair, са усмихнати и щастливи, че си избрал именно тяхната авиокомпания.

Затова си мисля: ски в Банско - може, но ако сте роднина на принца на Монако. Или министър на вътрешните работи, придружаван от певеца на народа Веско Маринов (б. р. - двамата бяха на ски в Банско в първите дни на новата година и министър Цветанов изказа комплименти за курорта в пресата - виж тук).

Но може и в Банско, ако собствениците разберат, че е по-добре да подредят курорта така, че да е привлекателен не само за румънци, гърци и руснаци, които нямат голям избор, ...

Публикувана на 01/09/12 22:45 http://e-vestnik.bg/13593/na-ski-v-bansko/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване