01/09/12 11:48
(http://radiomilena.com/)

Спазвайки повелята: “Здрав като дрян,весел като здравец и прав като кукуряк” на Ивановден кошаренци окъпаха мъжете-младоженци във вира край селото

И на този Ивановден в Кошарица във вира край селото бяха “избанени” мъжете,сключили брак през периода от миналия Ивановден до настоящия.Ритуалът се изпълнява от незапомнени времена,а с престоя си в студената вода  младоженците получават благословията на съселяните си и признанието за законността на бракосъчетанието.

Провеждането на къпането през последните 20-тина години е показателно,че независимо колко време е минало от бракосъчетанието,няма младоженец на който да му се е разминало да бъде потопен в ледената вода.При “нулева” година,когато няма сключени бракове,се ритуално се къпе кмета на селото.

В повечето случаи това става доброволно,но ако отказът не е по уважителна причина,се действа насила.Насилие през тази година на Ивановден обаче  нямаше.Всеки от младоженците придружаван от двама станеници под съпровода на фолклорна изпълнения бе отведен от селския мегдан до специално подготвения вир.Там след допълнителна “подгряваща” вътрешно организма  процедура всеки от зетьовете, спазвайки повелята: “Здрав като дрян,весел като здравец и прав като кукуряк”, се окъпа в ледената вода,доказвайки по този начин своите здраве,сила,  мъжество и достойнство да има семейство.

Всъщност Ивановден е празник на кумството и кръстничеството,известен още и като Дединден.Честването му в Кошарица чрез къпането на зетьовете обаче,освен всичко друго,е и една незабравима атракция,която събира зрители от близо и далеч.

                                                                                                Максим МОМЧИЛОВ

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване