01/10/12 12:50
(http://radiomilena.com/)

Васил Симов: Захарта може да поевтинее през пролетта

Най-вероятно захарта ще поевтинее през пролетта или лятото на таз година. Това заяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса /ССБ/ Васил Симов на пресконференция по повод годишния отчет на борсата, предаде агенция КРОСС. Симов обясни защо суровината, която поевтиня на годишна база с около 24% на борсата в Лондон, у нас е поскъпнала с 51%. В началото на 2011 г. рафинираната захар в пакети по 1 кг. се предлагаше на едро на цена 1.21 лв./кг., а в края на месец декември – за 1,83 лв./кг. По думите му, става въпрос за изравняване в цената, тъй като захарта е бил силно подценена у нас в периода 2009-2010 г.

 

„Основното намаление на борсата в Лондон се случи през второто полугодие на 2011 г., а българската захар, която ние консумираме, е рафинирана от суровина, закупена 3-4 месеца по-рано”, поясни Васил Симов.

„Ако този тренд, който наблюдаваме продължи то ще дойде момент, когато българските захарни заводи ще закупят сурова захар на по-ниска цена и тогава ще можем да бъде свидетели на спад в крайните цени вероятно през пролетта или лятото на тази година”, прогнозира изпълнителният директор на ССБ.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване