01/10/12 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Новият шеф на кабинета на Обама ще е по-остър с републиканците

Директорът на бюджетната служба в президентството на САЩ Джак Лю ще замени досегашния шеф на кабинета на държавния глава Барак Обама – Бил Дейли, който заемаше поста само една година, съобщи Ройтерс.
Рокадата в Белия дом идва на фона на подготовката на Обама за тежката предизборна битка през ноември. Като шеф на кабинета Дейли беше най-високопоставеният помощник на Обама, но неговите позиции се смятаха за твърде близки с големия бизнес и твърде меки по отношение на републиканците. Лю, който е директор на бюджетната служба на Белия дом от ноември 2010 г., има сериозен опит в политиката на Конгреса и по-силни връзки с демократите в Капитолия. Според представителите на Демократическата партия заради добрите му отношения с конгресмените Лю няма да повтори грешките на своя предшественик, който по думите им е бил по-заинтересован да постигне споразумение с републиканците, отколкото да защити техните интереси.
Обама обясни пред репортерите, че Дейли е повдигнал въпроса за оттеглянето си миналата седмица. Президентът каза още, че първоначално не е приел оставката му и го е помолил да премисли решението си. Шефът на кабинета на Обама обаче вече е бил решил, че е време да се върне в родния си град Чикаго и оттам да се включи като доброволец в кампанията за преизбирането на държавния глава. Според двама приближени до Обама, цитирани от Си Ен Ен, Дейли ще остане на поста си до края на месеца.
Оттеглянето на шефа на кабинета на Обама е израз на промяна в стратегията на Белия дом, коментира Ройтерс. Дейли, който беше министър на търговията при президента Бил Клинтън и заместник на държавния секретар Хилари Клинтън, пое новия си пост със задачата да подобри отношенията с бизнеса и с републиканците в Конгреса. Тези отношения обаче останаха хладни и Обама предприе по-твърд тон към републиканците през есента, след като ожесточените преговори за увеличаване на тавана на американския дълг доведоха страната до ръба на банкрут. Новата стратегия на Белия дом представя Обама в светлината на защитник на средната класа срещу републиканския обструкционизъм, а това не оставя възможност за помирението, което беше възложено на Дейли, коментира агенцията.



Печели ли Мит Ромни и Ню Хемпшир?


Бившият посланик на САЩ в Китай Джон Хънтсман набра популярност в последния момент преди започналите вчера първични избори в Ню Хемпшир за номинация на републиканците за изборите през ноември. Хънтсман, който пропусна вота в Айова на 3 януари, събра подкрепа от 13% и стигна до трето място след фаворита Мит Ромни и конгресмена Рон Пол според последните предварителни допитвания. Въпреки че подкрепата за Ромни падна с 10% през последните пет дни, до вчера той държеше сериозна преднина с 33%, а подкрепата за Пол беше 20%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване