01/11/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Гърците бягат на село

в. Ню Йорк таймс

Типичен плаж в Гърция на полуостров Пелопонес. Заливчетата не са застроени. До плажа има 2-3 ресторантчета, и само няколко постройки до 2 етажа. Снимка: e-vestnik

Никос Гавалас и Александра Триха са на по 31 години. Учили са за аграрни инженери и досега работеха в столицата Атина срещу ниски заплати и на краткосрочен договор. В гръцката столица свободните работни места са оскъдни, а цената на живота висока. Когато на Никос и Александра им писна, те решиха да започнат нов проект - да отглеждат ядливи охлюви за износ.

И докато съсипаната гръцка икономика пропада още повече в бездната, Никос и Александра се присъединиха към гърците, които масово бягат в провинцията и търсят в богатото гръцко селскостопанско минало наръчник за оцеляване за бъдещето. Двамата признават, че са се захванали с непривично за тях начинание, изискващо много повече физически труд, отколкото те някога са си представяли, че ще вършат.

Но в една страна, принудена да затяга коланите заради строгите бюджетни икономии и която се люшка на ръба на неплатежоспособността, странната авантюра на Никос и Александра е рискована като хазартна игра, но е по-добре, отколкото нищо.

Никос и Александра избраха да се върнат в неговия роден край, остров Хиос в Егейско море, който е по-близо до Турция, отколкото до Атина. Двамата създадоха тяхната ферма за отглеждане и продажба на охлюви със семейните си спестявания, възлизащи на 50 000 евро. Инвестицията все още не е дала резултат. Първата “реколта” от охлюви ще дойде по-късно тази година. Но младата гръцка двойка е уверена, че е взела правилното решение.

“Когато се обаждам на приятелите и роднините ми в Атина, те ми казват, че там няма надежда, че нещата се влошават с всеки ден”, казва Александра, докато се разхожда из парниците във фермата, в който хиляди охлюви пълзят по влажни дървени плоскости. “Така че мисля, че направих добър избор”, допълва тя.

Безработицата в Гърция вече е 18 процента. Тя достига 35 процента при младите между 15 и 29 години. За сравнение, през втората половина на 2010 г. безработицата като цяло беше 12 процента, а сред младите - 24 процента. Но селскостопанският сектор остана един от малкото, който постига печалби и бележи растеж от началото на кризата.

В периода 2008-2010 г. в селскостопанския отрасъл бяха открити 32 000 нови работни места. Повечето от тях бяха заети от гърци, а не от мигранти от чужбина, показва изследване на Гръцката конфедерация на селскостопанските асоциации. “Най-много нови работни места в селското стопанство се заемат от хора между 45 и 65 години, които в миналото са работели нещо напълно различно”, казва Янис Цифорос, директор на конфедерацията.

В Гърция, подобно на другите страни от средиземноморския регион, повечето семейства по традиция инвестират много в недвижими имоти и в земи. Тези инвестиции са смятани за доста по-стабилни, отколкото финансовите инвестиции. Така че е традиция всеки грък с ниски доходи да е наследил от семейството си някакъв имот. Ето защо, докато тежките времена засягат все повече хора, много гърци решиха или бяха принудени да отстъпят зад тази последна защитна линия.

Гърция отчита и увеличение на учениците в аграрните училища. Панос Канелис, президент на Американското фермерско училище в Солун, основано през 1904 г. и предлагащо обучение от детската градина до гимназията, както и следгимназиално аграрно образование, казва, че молбите за кандидатстване са се утроили през последните две години и че нарастват учениците в паралелките, в които се учи технологията на производство на сирене и на вино. “Често пъти млади хора идват при мен и ми казват: Имам два акра земя от дядо ми. Мога ли да направя нещо с нея?”, казва Канелис.

И наистина все повече гърци си задават този ...

Публикувана на 01/11/12 22:45 http://e-vestnik.bg/13615/gartsite-byagat-na-selo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване