01/11/12 20:05
(http://www.klassa.bg/)

Затворите у нас не отговарят на европейските изисквания

За съжаление голяма част от затворите не отговарят на европейските норми. Не всички са в окаяно състояние, но 2/3 не отговарят на изискванията. Това заяви главен комисар Митко Димитров, директор на дирекция „Изпълнение на наказанията“, пред ТВ7. Димитров поясни, че причините за това са финансови.
Той допълни, че все повече лишени от свобода съдят държавата в Страсбург заради лошите условия, при които излежават присъдите си.
Има тенденция на малко увеличаване на насилието, но нищо не е фрапиращо, твърди комисар Димитров. Според него с по-голям контрол може да се намали насилието.
В момента в България има около 10 хил. затворници. Капацитетът на затворите е за около 5 хил. Имаме необходимост от нови затвори и нови арести. Направили сме опити и мисля, че ще стигнем до споразумение да строим три нови затвора с европейски пари, каза още Митко Димитров.
От Българския Хелзинкски комитет съобщиха, че все по-често затворниците успяват да осъдят държавата заради лошите условия, при които излежават присъдите си.
Последният такъв случай е затворникът Николай Шахънов, който осъди държавата за 7000 евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване