01/11/12 19:29
(http://www.klassa.bg/)

Ирански учен бе убит при експлозия в колата му

Иранският учен Мостафа Ахмади Рошан, заместник-директор на обекта за обогатяване на уран в Натанз, е бил убит при експлозия в колата си заедно с още един човек. Неизвестен преминаващ мотоциклетист е залепил магнитна бомба с насочено действие за автомобила, съобщава Би Би Си. Другата жертва е неидентифицирана, двама са ранени. Заместник-губернаторът на Техеран заяви, че това е “работа на ционистите”. Иранският вицепрезидент Мохамад Реза Рахими каза, че убийството на Ахмади Рошан няма да спре напредъка на ядрената програма, и го нарече “доказателство за спонсориран от чуждо правителство тероризъм”.
Израелски представител заяви, че страната му “няма навик” да отговаря на подобни обвинения. Техеран приписва на САЩ и Израел убийствата на учени през последните години.
В същото време държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън определи като притеснително решението на Техеран да обогатява уран в подземен бункер край град Ком и призова режима да се върне към сериозните преговори за ядрената си програма, предаде Ройтерс. Тя подчерта, че “нарастващата изолация на страната е причинена от самата нея”. Според Клинтън Иран няма нужда да обогатява уран за медицински изследвания, защото Западът е предложил алтернативи.
Сенатори от САЩ предупредиха първия дипломат на ЕС Катрин Аштън, че иранската ядрена програма може да доведе до военен сблъсък или до ядрена надпревара в Близкия изток, предаде “ИЮ Обзървър”. Осем сенатори от двете партии призоваха в писмо Европа да наложи санкции върху иранския петрол на срещата на външните министри на 23 януари, както и срещу Иранската централна банка за “нелегални и измамни финансови дейности”. Аштън обеща, че ЕС ще засили санкциите срещу Иран, но подчерта, че въпросът за военни действия против страната не се разглежда.



Китай не подкрепя американските санкции срещу Иран


Китайският премиер Вън Цзябао отхвърли възможността Пекин да подкрепи санкциите срещу Техеран на среща с министъра на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър. Гайтнър подчерта “силната връзка” между САЩ и Китай по въпросите на икономическия растеж, финансовата стабилност и неразпространението на ядреното оръжие, но Пекин не приема едностранни санкции. Китай е най-големият клиент на ирански петрол и поддържа тезата, че санкциите няма да разрешат ядрения проблем, като държи те да не засягат неговите интереси. Заместник външния министър Чжай Цзюн изрази надежда, че доставките на петрол за Китай “няма да бъдат засегнати”. След Пекин Гайтнър ще посети Токио.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване