01/11/12 19:54
(http://www.klassa.bg/)

Народното събрание осъди възродителния процес

С гласовете на 112 депутати, трима „въздържал се“ и без нито един „против“ парламентът прие вчера декларация, с която осъди опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.
Предложението за такава декларация бе на съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. В приетия документ е посочено, че депутатите осъждат категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в България, включително и т. нар. възродителен процес. Според декларацията „прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. е форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим“. Отправя се и призив българското правосъдие и главният прокурор да направят всичко необходимо да бъде приключено делото срещу виновниците за т. нар. възродителен процес.
Приемането на тази декларация от парламента показва как би трябвало в една европейска държава да се решават въпросите, свързани с подобни посегателства върху правата на хората, коментира Иван Костов.
По-рано вчера депутатите отхвърлиха предложения от „Атака” проект за решение за признаване геноцида над арменците в Османската империя 1915-1922 г. По време на дебатите в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан заяви, че „парламентът не е орган, който да раздава исторически истини като последна инстанция“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване