01/11/12 13:24
(http://radiomilena.com/)

Половината от българите не знаят какво е „деинституционализация“

Почти половината от българите не знаят какво означава терминът „деинституционализация“. Непознатата думичка дори плаши болшинството от хората. Това показват данните от изследване на МБМД за нагласите на обществото към децата с увреждания от социалните институции, представени от социолога Мира Радева, предаде агенция КРОСС. Изследването е направено в рамките на проекта „Детство за всички“, чиято цел е успешното извеждане и деинституционализацията на децата с увреждания от социалните домове. Проектът е на стойност 4 960 400 лева и се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

 

В проучването са участвали общо 1200 души, сред които: 300 родители с деца под 18-годишна възраст; бъдещи родители на възраст между 19 и 25 години; 300 учители на деца от 5-ти до 12-ти клас, както и над 300 ученици в тази възраст.

Силно впечатление прави положителното и ангажирано отношение сред учителското съсловие, които традиционно приемат „на нож“ всички предложения за реформи в образователната система, коментира Мира Радева. „Сред всички обществени групи обаче съществува усещането за слаба информираност по тези въпроси. Терминът „деинституционализация“ плаши болшинството от хората“, коментира тя.

Над 65% от хората не знаят, че съществува алтернатива на домовете за настаняване на деца с умствени и физически увреждания, сочат още социологическите данни. 97% от запитаните са посочили, че получават информация основно от телевизията.

Едва 7% познават дете с увреждане от специализирано заведение. 51% познават такова от биологично семейство, а 42% са посочили, че не познават деца с увреждания.

Болшинството от анкетираните не оправдават родителите изоставящи децата си в институция, независимо от вида и степента на тяхното увреждане. На такова мнение са 41% от родителите, 43% от младежите, 26% от учителите и 62% от учениците.

42,6% не могат да дадат ясен отговор както се крие зад думичката „деинституционализация“. Най-незапознати в това отношение са младежите. 57% от тях не разбират този термин, а най-запознати – учителите. Но и сред тях всеки четвърти не знае за какво става дума. 48% от родителите също имат нужда от повече информация.

Над 65% от всички участници не са запознати с рисковете, които крие деинституционализацията, като основният страх е, че децата, които бъдат извадени от социалните домове, няма да получават професионални грижи. Парадоксално, но имнно липсата на такива грижи е една от основните причини да се търси алтернатива на сега съществуващите социални заведения.

86% от анкетираните обаче са съгласни, че правилната държавна политика е да се търсят алтернативи на домовете.

Всеки трети, или 36% от анкетираните, биха осиновили дете от дом, а 48% са готови да осигурят приемна грижа.

Болшинството от учителите (81%) подкрепят интегрирането на деца с увреждания, но 68% от тях не се чувстват подготвени да приемат такива в класа си.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване