01/12/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Индия каза "не" на петролното ембарго срещу Иран

Индия няма да намалява вноса на суров петрол от Иран въпреки засилената кампания на САЩ, целяща да ограничи жизненоважния за Техеран петролен експорт заради ядрената му програма, съобщи АФП.
Иран е вторият по големина доставчик за Индия след Саудитска Арабия. Техеран доставя около 12% от петрола, необходим на страната, което е около 350 000 – 400 000 барела дневно, на цена от около 12 млрд. долара годишно. В момента Индия извършва плащанията си за иранския петрол през Турция – път, който може да бъде отрязан след влизането в сила на новите американски санкции.
Япония от своя страна обеща да ограничи вноса на иранския петрол в отговор на призива на американския министър на финансите Тимъти Гайтнър, който бе на обиколка в региона през последните дни. Япония внася около 10% от петрола си от ислямската република и планира да съкрати този дял възможно най-скоро. Това обеща японският финансов министър Джун Адзуми вчера след срещата си с Гайтнър. Американският министър прекара два дни в Пекин, преди да посети Япония, но Китай не даде никакъв знак за отстъпление пред американските искания. Пекин е най-големият вносител на ирански петрол, като през ноември Китай е внасял 600 000 барела на ден, припомня Ройтерс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване