01/15/12 18:16
(http://www.klassa.bg/)

Принц Уилям и Кейт Мидълтън влизат в Музея на мадам Тюсо

Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън - дукът и дукесата на Кеймбридж, ще станат част от семейството на восъчните фигури в прочутия Музей на мадам Тюсо в Лондон. Новината бе огласена на восъчно парти на музея в края на 2011-а , когато бе отбелязана 250- годишнината от създаването на това уникално артсредище. Изработката на двете ВИП фигури ще продължи четири месеца и ще струва общо 300 хиляди паунда.
И българите ще могат да се насладят на атрактивните фигури в Музея на мадам Тюсо – авиокомпания easyJet пусна билети на промоционални цени от София до британската столица. Срещу 60 евро еднопосочно любопитният пристига в Лондон, като си заплаща билета онлайн.
Музеят на мадам Тюсо е най-посещаваният не само в британската столица, но и в света. Средната му печалба годишно възлиза на 239 млн. лири стерлинги. Знаменитият музей на восъчните фигури сам по себе си е незабравима и ентусиазираща атракция. Да отидеш в Лондон и да не видиш Музея на мадам Тюсо, означава да пропуснеш да усетиш нещо от духа на английската столица. Очарованието му е достатъчно силно и достатъчно непреодолимо вече три века, за да кара стотици любопитни от цял свят да висят всеки работен ден с часове на опашка, за да си купят билети и да станат част от преживяването, наречено „мадам Тюсо“.
Самият музей, разположен на централната лондонска улица „Бейкър стрийт“, е огромен – куполът му се вижда отдалече. Има три входа – за индивидуални туристи, за групи и за ВИП посетители. Входът е 25 паунда, които наистина си струва да заплатиш, за да се позабавляваш.

Патинсън – най-целуван

Асансьорът ни качва нагоре, нагоре, за да ни отведе в залата на кинозвездите. Блъсканицата е сериозна, трябва да се внимава, защото восъчната фигура на фотографката може да те заблуди и дълго да чакаш да се снимаш с някоя знаменитост, преди да се усетиш, че мацката с фотоапарата е просто восък. Фигурата на звездата Робърт Патинсън веднага приковава погледа, защото около нея щъкат най-много девойки. Макар че восъчната фигура на нашумялата звезда от вампирската сага „Здрач“ не прилича много на прототипа си, тя е най-целуваната от март 2010-а, когато бе настанена при мадам Тюсо. За да се снимаш до копието на Робърт Патинсън, трябва наистина да почакаш. Вероятно това е причината той да е в специална ниша с диванче за удобство на посетителките.
Най-новото артвеличие в музея е Колин Фърт, актьорът, който получи „Оскар“ за „Речта на краля“. Копието на изискания джентълмен Фърт си стои в ниша от 15 декември 2011 г. Същата година при мадам Тюсо са се настанили и Кейт Уинслет, Брус Уилис, капитан Джак Спароу и шоколадовата попзвезда Риана.
И героите на мадам Тюсо се нуждаят от специално внимание. Особено най-старите фигури, смятани за култови и до болка познати на лондончани. Видеофилм, разпространен по повод 250-ата годишнина на музея, показва как работят неговите служители, така да се каже, зад кулисите. Преди старта на работното време задължително през залите минава проверка. Сресват някои прически, ако има нужда. Лъскат обувки. Понякога се налага спешно да преоблекат Бритни или Шакира, защото роклите им са зацапани от пипане и гушкане. На финален оглед минава гримьорката Клер Галвин, която освежава ружа и червилото.
Крале, спортисти и политици
Специален кът във втората зала е посветен на Шерлок Холмс. Можеш да се снимаш на масата му и да почувстваш атмосферата сред вещите, с които е работил. В съседство достолепно пъчи гърди Хенри VIII заедно с неговите шест съпруги. Кралица Елизабет II и цялото кралско семейство са на особена почит, с Нейно Величество може да те снима пофесионален фотограф, а на изхода да си получиш снимката. Политическите лидери на ХХ век - Чърчил, Ганди, Маргарет Тачър, Путин, си имат запазени места. Ако ти се иска, можеш да прегърнеш Даяна, или да опипаш принц Чарлз. Може да се установи и друга любопитна статистика - че копието на Риана е предпочитано от мъжете за снимки, както и че Джъстин Тимбърлейк е прегръщан от жените. Тълпи от посетители чакат за снимки с Обама и Фидел Кастро, почти никой не застава до фигурите на Хитлер и Саадам Хюсеин. Затова пък може да се „боксираш“ с Мохамед Али, да пориташ с Кристиано Роналдо и да хванеш Айнщайн под ръка. А защо не и да пофлиртуваш с восъчната Бритни Спиърс, преди да продължиш нататък към залата на ужасите, където те посрещат Джак Изкормвача и други известни престъпници. Който има слаби нерви, да не влиза в залата на ужасите, предупреждават уредниците. Но малцина се отказват от тръпката да се натъкнат на удушени и заклани, на облени в кръв затворници. В съседство пък са героите на Френската революция - Робеспиер и Марат, за чиито фигури са послужили обезглавените им трупове.

Духът на Лондон

Посетителите се качват в движение на влакчето, което носи атрактивното име „Духът на Лондон“. Ведро и зареждащо преживяване. Става дума за аудио-аниматорно пътуване през Лондон от Средновековието до днес – все едно си в черното лондонско такси, непроменено през годините. То се движи по релси, седалките се въртят наляво и надясно. Така посетителят става свидетел на голямата епидемия от чума, на страшния пожар от 1666 г., на събития от Втората световна война и 60-те години на миналия век... Чуват се разговори и песни, имаш чувството, че са ти отворили по някакъв начин вратите на времето. Приключението завършва с филм за супер герои на 4D (въведено през май 2010 г.) със съответното ръгане в гърба от седалките, ароматите, които вдишваш, и, разбира се, усещането, че всеки момент ще ти влязат парчета стъкло в очите. Ако не искаш да си съпричастен на супер битката за Лондон, просто си махаш очилата.
Приблизително два часа са необходими, преди да се обходи музеят. И още два пъти по толкова да се отърсиш от усещането, че по улиците на космополитния град се разхождат восъчни фигури.



Малко история
Известната колекция от восъчни фигури на мадам Тюсо е представена за пръв път в Париж през 1770 г. През 1882 г. е преместена в Лондон. Колекцията от фигури на знаменитости и на никому неизвестни хора е напълно запазена и към нея непрекъснато се добавят нови и нови попълнения. Този музей има клонове в някои от най-известните градове на света - Лондон, Амстердам, Лас Вегас, Хонконг и Ню Йорк. Моминското име на неговата създателка Мари Тюсо е Анна Мария Грошолц, родена през 1761 г. в Страсбург, Франция. Майка й била домоуправителка при д-р Филип Къртиус, физик, който правел восъчни модели. Именно той научил малката Анна Мария на това изкуство. Първата си восъчна фигура тя направила през 1777 г. Тя изработила много талантлив восъчен портрет на философа Волтер малко преди неговата смърт. След кончината на мислителя копията на портрета му се харчели лудо, а пред салона, в който бил изложен оригиналът, се виели опашки от посетители.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване