01/16/12 19:05
(http://www.klassa.bg/)

3D телевизия и печат - водещи технологии за 2012-а

Модерните форми на потребление на аудио-визуалните продукти, които ще са характерни за 2012-а, вече са ясно дефинирани. На завършилото световно изложение в Лас Вегас бяха индикирани десетте водещи посоки.

Предстои да се доказва

Телевизията, която предоставя реалистичен триизмерен образ (прототипи на големите компании бяха показани през 2010 г.), ще продължава да отстоява убедителните си позиции. Революционната технологична иновация дава тв образ в дълбочина чрез прожекцията на два идентични образа за всяко око поотделно, като специалните очила миксират изображението в едно. Има и друга версия, която изисква специална позиция пред тв екрана, където се наслагват максимално проекциите, за да се осигури 3D картината. Триизмерните технологии като формат ще търсят своето място на пазара, но засега потребителите предпочитат да гледат пълната картина само в киносалоните. Анализаторите все пак очакват през 2012 г. тази иновация да стане търсена и популярна въпреки високите цени и липсата на масово 3D съдържание. Най-високи продажби се реализират в Западна Европа и Китай.
Развлекателната индустрия е на път да приеме общи стандарти за 3D в домашната електроника. Доставчиците на съдържание, като Disney и DreamWorks например, редом с водещи холивудски студиа и разработчици на технологии, като Philips, насочват днес усилията си към гарантирането на триизмерното съдържание за широк кръг от домакинства. Филмовите студиа увеличават непрекъснато в портфолиото си кино 3D заглавията си, като дузина компании работят по технологиите на постпродукцията. В Китай вече тестваха първия 3D тв канал. У нас телекомуникационният оператор blizoo ще излъчи за първи път в България през май тенис турнира „Ролан Гарос“ в триизмерна картина за всички свои абонати. Настъплението на 3D телевизията е съвсем видимо – вече бе взет първият приз, заснет в 3D - Your World in 3D, който се излъчва по Direct TV, 25 мача от кръговете за купата на ФИФА бяха също показани триизмерно. И още - във формат Real 3D ще бъдат излъчвани конкурсите за красота „Мис Вселена“, „Мис САЩ“. А екранът на Viasat, който бе създаден специално за да пресъздаде на живо в 3D формат финала между „Манчестър Юнайтед“ и „Барселона“, влезе в Книгата на Гинес за най-големия екран в света.

3D принтът навлиза масово

3D печатът позволява да бъдат проектирани и произведени триизмерни обекти с помощта на специални техники на разпечатване и интелигентни материали. Компаниите, които вече навлизат в тази ниша и демонстрират системите и продуктите си, се заканват, че до няколко години триизмерният печатан образ ще навлезе широко в медиите, в промишлеността и в бита. Експерти на Makerbot и френската Sculpteo са сигурни, че отпечатването на триизмерни образи от цифрови файлове чрез принтиране и наслагване тепърва ще се разраства. И съвсем близко е появата на уникалния 3D вестник. Доказателството за това са увеличените продажби на триизмерни принтери, като приложението на този печат е наистина широко – бижута, обущарска промишленост, строителство, автомобилостроене, медицински услуги, архитектура.

Apple запазва лидерството

Американската мултинационална корпорация за производство и продажба на потребителска електроника, компютърен софтуер и персонални продукти Apple остава притегателният център, който ще диктува новите медийни продукти и приложения . „Отхапаната ябълка“ обяви, че вече са започнали производството на материали за iTV, които трябва да са на пазара около полугодието на 2012-а. Apple продължава напред и с производството на новото поколение set top box. Macs компютрите се наложиха като най-добрите персонални машини в света заедно с OS X, iLife, iWork, като компанията е водач в цифровата революция и по-специално в музикалния сегмент заради iPods and iTunes. Потребителите вече летят през четвъртото измерение с революционния iPhone и App Stor.

„Майкрософт“ отстъпва крачка назад

Другият основен играч в полето на софтуера и електрониката – Microsoft, който също формира медийната консумация на съдържание, реши да даде заден. Стив Балмър – главен изпълнителен директор на компанията, обяви твърдо, че участието на световното изложение в Лас Вегас ще бъде последно за компанията.
Windows 8 ще се появи през октомври тази година. Вече е ясно, че новата операционна система ще бъде съвършено различна спрямо използваните в момента Windows 7, Vista и XP и ще бъде оптимизирана за употреба върху голямо разнообразие от електронни устройства - от компютри и ноутбуци до таблети и други преносими устройства. Стратегическа задача пред компанията е час по-скоро да представи на потребителите новия си софтуер, който трябва да се противопостави на доминацията на iPad.
Сред десетте най-важни тенденции, предвестници на бъдещето, са още: супертънките и леки ултрабуци, които можем да намерим на цени, малко по-високи от средните за лаптоп; умните телевизори с гласово насочване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване