01/17/12 18:20
(http://www.klassa.bg/)

Военни се включиха в спасителната операция на „Коста Конкордия“

Още пет тела на загинали при трагедията с круизния кораб „Коста Конкордия“ край бреговете на остров Джилио в Тоскана бяха открити вчера, след като италианските военноморски сили се включиха в спасителните операции, съобщи АФП.
Специални експлозиви бяха използвани за пробиването на дупки в корпуса, които да осигурят достъп на спасителните екипи до потопените части на лайнера. С намерените вчера пет тела загиналите при катастрофата станаха 11 души, а до редакционното приключване на броя, издирваните бяха 24. По-рано италианските власти обявиха и националностите на изчезналите – германци, италианци, французи, американци, унгарец, индиец и перуанец.
Заради опасността от екологична катастрофа при евентуално изтичане от резервоарите на кораба, в които има 2380 тона гориво, спасителните екипи поставиха абсорбиращи баражи, каза говорителят на бреговата охрана Филипо Марини. Изпомпването на горивото от резервоарите ще отнеме най-малко три седмици, обясни вчера шефът на холандската компания Royal Boskalis Westminster, чиято дъщерна фирма е наета за тази задача. Той увери, че работата по изпомпването може да започне още днес.
Италианските власти съобщиха, че са локализирали втора черна кутия от кораба. Информацията от устройството, заедно с тази от намерената по-рано черна кутия, ще даде пълната картина на случилото се на 13 януари. „Кориере дела сера“ публикува част от записите на разговор между капитана на „Коста Конкордия“ и бреговата охрана по време на инцидента. Капитан Франческо Скетино, който беше арестуван, е дал противоречива информация на бреговата охрана на въпросите дали е напуснал кораба преди останалите пътници, което принудило властите на брега да го инструктират да се върне. „Командир, това е заповед. Сега аз нареждам. Напуснал сте кораба“, казва неназован представител на бреговата охрана. Той нарежда на капитана да се върне на кораба и да координира евакуацията. От прокуратурата потвърдиха, че записите са автентични. Капитан Скетино може да получи 15 години затвор за обвиненията в убийство и изоставяне на кораба преди останалите пътници.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване