01/17/12 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Защо читатели продължават да се заблуждават с измисленото интервю с Умберто Еко

Мистификацията предизвиква фурор в интернет

Вдясно до заглавието на всяка статия в сайта “Бъзикилийкс” се казва “Всичко на писано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността, като най-важното е с червен цвят.

Сайтът “Бъзикилийкс” - neverojatno.wordpress.com за пореден път предизвика фурор в интернет с измислено интервю с Умберто Еко, уж дадено за “Дарик радио”. До всеки текст в този сайт, вдясно има пояснение, че всичко е художествена измислица, но това не пречи измислицата да се разпространява като истина, а дори някои вестници я препечатват.

Такова беше изказването на холандския премиер за българите неотдавна, такова беше на френския президент Саркози за циганите и др. Читатели на сайта копират текстовете - изцяло или частично - и ги пускат по форуми и блогове. Оттам те започват нов живот. Любопитно е, че всички измислени интервюта и изявления на чужди държавници и др. повтарят едни и същи тези за българите, с едни и същи примери дори (виж по-долу цитатите). Но читатели упорито продължават да се заблуждават. А подобни изказвания от европейски премиер, примерно, са невъзможни.
И в самият сайт, ако се съди по коментарите, много читатели се заблуждават, че става дума за автентични изказвания, въпреки изричната забележка вдясно до заглавията.

Някои попадат в сайта от изпратен им линк, влизат, четат и не поглеждат забележката встрани, потресени препращат линк на други, да видят невероятното интервю.

За пръв път стана по сериозен скандал с този сайт преди година, когато Външно министерство и премиерът Бойко Борисов опровергаха думи на тогавашния гръцки премиер Папандреу, пуснати в сайта (виж тук). Измисленото му изказване за България и българите беше разпространено навсякъде из интернет, попадна в коментар по телевизията и оттам се намеси дори Външно, за да провери. Звучи абсурдно, но на това ниво са медийните съветници на премиера и външния министър, които не са ги осведомили, че става дума за измислица.

Авторът на текстовете се подписва като Tchergar и пази своята анонимност. Дори е издал някои от интернет мистификациите си в книга на хартия, отново със същия псевдоним.

Корицата на книгата, в която са събрани избрани мистификации от сайта “Бъзикилийкс”.

Очевидно читателят е много податлив и лесно се заблуждава с провокативните текстове на Tchergar. В повечето случаи те казват някои неприятни оценки за българите, които едновременно съдържат истина, едновременно звучат скандално, доколкото са сложени в устата на чужди държавници и др.

В случая с Умберто Еко интервюто донякъде напомня стила на говорене на големия писател и семиотик, има подражания на негови текстове. Но всеки по-внимателен читател веднага ще се усъмни, защото такъв човек никога не си позволява да се изказва така грубо за цели народи, да дава обидни квалификации и т. н.

Но този вид текстове мистификации в сайта “Бъзикилийкс” вече имат почитатели. Те добре знаят, че става дума за измислица, но оценяват високо оценките за българите и България, които прави мистификаторът Tchergar.

Ето и измисленото интервю с Умберто Еко:

Умберто Еко: България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират

Във връзка с излизането на българския пазар на последната му книга „Пражкото гробище“, известният писател даде интервю за “Дарик радио”, в което между другото прави неприятни констатации относно родната действителност:

- Г-н Еко, след доста дълго забавяне на българския пазар ще излезе вашата последна книга „Пражкото гробище“, която предизвика доста разгорещени реакции в редица западни държави. Защо се забави толкова издаването й в България?

- На този въпрос би трябвало да отговорят българските издатели, но аз лично не се учудвам. Наблюдавам вашата страна отдавна и знам, че тука нещата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване