01/17/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ: 2146 лева са необходими на четиричленно домакинство месечно

Границата на бедност в страната, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 202,03 лв. на човек.
Към края на миналата година издръжката на живота достига 536,53 лв. на човек от четиричленно домакинство. Иначе казано, семейство с две деца трябва да разполага месечно с 2146 лева, за да покрие средните за българския стандарт разходи и да се храни съобразно калорийните норми. Това съобщиха вчера от КНСБ, позовавайки се на данни от проучване на своя Институт за синдикални и социални изследвания.
През декември издръжката на живота е нараснала спрямо същия период на 2010 година с 4,9%. „Вкопчени във финансовата стабилност, пропускаме факта, че в България се задълбочава бедността, както в никоя друга държава - членка на ЕС“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Според него българинът обеднява заради повишените от 1 януари 2011 г. акцизни ставки, поскъпването на основни хранителни стоки, увеличението на цените на горивата, електроенергията, услугите и липсата на ефективни държавни мерки за овладяване ръста на цените.
„Очевидно инфлацията за изминалата година е била над планираната в бюджета, макар и не дотам драматично развила се, заради ограниченото потребление. Нашите изчисления показват, че издръжката на живота и поскъпването, измерено през нея, е с процент повече от отчетените от официалната статистика 4,2 на сто“, отбеляза лидерът на КНСБ. През четвъртото тримесечие на миналата година хранителните стоки поскъпнали с 1,5%. Нарастването на цените при групата хранителни стоки от потребителската кошница, в която не са включени цигари, алкохол и обществено хранене, на годишна база е 8,2%. Необходимите средства за издръжката на живот, сравнени с данните за разпределението на домакинствата по подоходни групи на общ доход за третото тримесечие на 2011 г., показват две тенденции, сочат данните от изследването на КНСБ. Под границата на бедност от 202,03 лева на човек са около 23% от домакинствата, а с общ доход на лице до 270 лева са около 43,2% от домакинствата . С общ доход на човек над издръжката на живот са към 12,3%. „Малката кошница, на бедните, поскъпва относително по-бързо от всички останали стоки и услуги и води до извода, че политиката на засилени рестрикции, която се води през последната година, увеличава бедността в България“, посочи Пламен Димитров. Той цитира и проучване на Евростат от края на 2011 година, според което 49,2 процента от населението у нас са в риск от бедност и социално изключване, което било „абсолютен рекорд“ за страната ни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване