01/17/12 13:51
(http://radiomilena.com/)

Митрополитът с Линкълн работил за ДС под имената Ковачев и Владислав

Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия или за по-кратко Комисията по досиетата огласи имената сътрудниците на бившата Държавна сигурност на ръководителите и на членовете на управителните органи на религиозни общности у нас, съобщава от комисията. На сайта са публикувани лицата по чл. 3, ал. 2, т. 6 – ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности – Католическата църква в България; Мюсюлманско изповедание – главен мюфтия и членове на Висшия мюсюлмански съвет, както и лица по чл. 3, ал. 2, т. 6 – ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности – Българска православна църква – патриарх и митрополити.

От изнесените списъци се установява, че 11 от 15 членове на Светия синод са били сътрудници на Държавна сигурност.

От изнесените имена става ясно, че името на патриарх Максим не фигурира и потвърждава, че той не е сътрудник на бившите тоталитарни служби. Извън списъка са и Ловчанският митрополит Гавраил, Пловдивският митрополит Николай, както и Доростолският митрополит Амвросий.

Любопитно е, че наскоро нашумелия със скъпия си „Линкълн” Варненски и Великопреславски митрополит Кирил е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.

 

Главният мюфтия Мустафа Хаджи също е в списъците на комисията. Той е работил под агентурното име Андрей. Общо седем висши мюсюлмански духовници са работили за бившите комунистически служби, става ясно от докладите на Комисията по досиетата.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев е бил назначен за разузнавач II-ра степен през 70-те години на миналия век, а в последствие е преназначен за инспектор IV-та степен.

От мюсюлманите агентурно минало са имали още: Искрен Добруджалиев, Нусуф Халил Насуф, Осман Хасанов Исмаилов, Шефкет Мурад Хаджи, Ридван Мустафа Кадрьоф. /КРОСС/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване