01/17/12 23:20
(http://e-vestnik.bg/)

Обама или нов Рейгън е нужен на САЩ?

сп. Огоньок

Барак Обама. Снимка: Белия дом

През ноември 2011 г. американските социолози констатираха, че оценката на гражданите за дейността на Барак Обама към края на третата година от мандата му е втората отзад напред в цялата следвоенна история на САЩ. По-лоши бяха само рейтингите на Джими Картър - президента демократ от втората половина на 90-те: през същия момент от управлението му го подкрепяха 40 на сто от американците, а Обама има 42-43 процента.

Ще отбележим последвалия рязък скок в одобрението за Картър - след като иранските революционери нахлуха в посолството на Щатите и взеха стотици заложници. Както е редно по време на криза, нацията се сплоти около своя лидер, но след това всичко се срути.

Крайно несполучливите опити на администрацията да освободи сънародниците си, включително приключилата с позор военна операция, окончателно извадиха Картър от играта и на изборите през 1980 г. той изгуби с гръм и трясък срещу републиканеца Роналд Рейгън.

Обама бе сравняван с Картър от самото начало. Някой път с позитивни акценти - представян бе като млад демократ, който не идва от обичайните вашингтонски клубове; човек с нови идеи и прогресивни възгледи (Джими Картър бе провинциалист и акцентираше върху човешките права). Повечето коментатори обаче прокарваха не тъй благоприятни паралели.

Обама също бе издигнат от вълната на дълбоко разочарование в истеблишмънта. Картър - след Уотъргейт и оставката на Никсън (приемникът на Никсън, вицепрезидентът Джералд Форд не успя да спечели избирателите). Обама - след ерата на Буш, към края на която близо 80 на сто от американците смятаха, че страната е поела грешния път.

Съответно и двамата будеха големи надежди (в случая с Обама дори съвсем несъразмерни), но бе практически невъзможно да ги оправдаят. Реформистките им начинания срещнаха съпротива от истеблишмънта, а не им достигна политическо изкуство, за да я преодолеят. Затова и двамата се сдобиха с реномето на доста слаби и не твърде дейни лидери. Иранската епопея доуби шансовете на Картър да бъде преизбран.

Днешната политика на САЩ спрямо Иран до голяма степен се корени в събитията от 1979-1980 г. Оттогава никой не е запращал тъй открита обида в лицето на свръхдържавата, затова в курса на Вашингтон доминира твърдата неотстъпчивост и стремежът да си уреди сметките. Парадоксално обаче през последната си президентска година Обама също може да се сблъска с иранския въпрос.

Стечението на разнообразни фактори - от фундаменталните промени в Близкия изток, ясно откроили борбата за лидерство между арабските сунитски монархии и шиитски Иран, до нуждата от някакви действия във връзка с ядрената му програма - прави по-вероятен силовия вариант.

Резултатът от силова акция е непредсказуем. Съответно остава неясно и как ще въздействат евентуалните събития на шансовете Обама да получи нов мандат. Нобелов лауреат за мир (както впрочем и Картър, макар че той получи наградата доста години след своето президентство), сварил вече оттогава да вземе участие в поредната война (Либия), Обама може против собствената си воля да се нареди сред най-активно воюващите президенти на САЩ.

Избирателните кампании от 2012 г. ще оставят отпечатък върху световната политика. Републиканците в Америка вече започнаха борба за партийната номинация и коментаторите са единодушни, че изборът на съперник за Обама ще бъде решаващ. Успее ли Републиканската партия да излъчи силен и ярък кандидат, шансовете на действащия президент няма да са големи.

Въпросът е, че не личи да има такива претенденти. Борбата ще е ожесточена при всяко положение, тъй като и обществото, и политическата класа са силно поляризирани. А заради централната позиция на САЩ в международната система нажежените вътрешни страсти ще се отразят и навън.

Битка, достойна за отбелязване, предстои и във Франция. Ситуацията е сходна: макар и непопулярен, Никола Саркози може да спечели, подпомогнат от слабостта на социалистите - ...

Публикувана на 01/17/12 23:20 http://e-vestnik.bg/13662/obama-ili-nov-reygan-e-nuzhen-na-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване