01/17/12 23:15
(http://e-vestnik.bg/)

Унгария - демокрация под заплаха

Асошиейтед прес

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Той плащаше на младежи да присъстват на речите му и да ръкопляскат. Подкрепяше закони за затваряне на устата на критични журналисти. Прокара конституция, целяща да възроди консервативните християнски ценности в Унгария.

Министър-председателят Виктор Орбан се прочу с протестите си срещу комунистическата диктатура в Унгария, но сега срещу него има протести, на които се скандира “Виктатор!”

Като студент с радикални възгледи Орбан написа силно критичен анализ за мръсните номера, използвани от комунистите, за да се задържат на власт. Сега той е обвиняван, че използва същата тактика, като укрепва властта на своята дясна партия и подкопава демокрацията, за която някога пламенно се е борил.

Критиците на Орбан в Унгария са разтревожени, че в страната, която е членка на ЕС, се промъква движение към централизирано еднопартийно управление на партията му Фидес.

“Орбан е голяма заплаха за унгарската демокрация. Убеден съм, че той управлява страната”, каза Йожеф Дебречени, автор на две биографии на Орбан и бивш съветник, скъсал с него през 90-те години на 20 век, защото усетил, че Орбан още тогава започнал да изоставя либералните си принципи.

Откакто партията на Орбан дойде на власт с голяма изборна победа през 2010 г., тя използва парламентарното си мнозинство от две трети , за да преработи законите в страната по начин, който изумява политическите противници, ЕС и САЩ.

Съкрушителното мнозинство беше резултат от дълбокото разочарование от бившето социалистическо правителство, което управляваше икономиката толкова лошо, че Унгария стана първата европейска страна, изпаднала в нужда от спасителен заем след настъпването на световната финансова криза през 2008 г.

Но Орбан провъзгласи своята победа като “революция в стаичката за гласуване” и я прие като разрешение за прокарване на нова конституция и на стотици нови закони, които се вместват в представата му за консервативна християнска държава.

Конституцията признава “ролята, която християнството е играло за запазване на нацията”, обещава, че ще защитава живота на човешките зародиши от момента на зачеването, и определя брака като съюз между мъж и жена.

Някои либерални унгарци се страхуват, че съхраняването на тези убеждения в конституцията може да подготви почвата за ограничения върху аборта и законните партньорства между хора от един пол - неща, които сега са разрешени в Унгария.

Орбан твърди, че е нужен радикален преглед на институциите в страната, така че тя окончателно да бъде освободена от всички влияния на бившите комунисти, много от които продължиха да имат силни позиции в Унгария през 22-те години след падането на комунизма, оставяйки своя отпечатък върху закони и институции.

Трансформацията се разкрива в ръководния стил на Орбан. Според информации в независими медии миналата година на млади хора са били платени по около 2000 форинта (8 долара), за да присъстват и да ръкопляскат на реч, която Орбан изнесе на националния празник на 15 март.

На среща с чуждестранни кореспонденти миналата седмица Орбан каза, че отдавна споделя разочарованието на милиони унгарци и копнежа им “най-сетне да завърши смяната на режима”. “Ние така и не можахме да постигнем това, което искахме да направим през 1989 г.”, заяви Орбан.

Непреодолимото законодателно мнозинство беше използвано в максимална степен, за да бъдат прокарани в парламента рекордните 213 закона само през 2011 г. Някои бяха приети за дни или дори само за часове без широки обществени дебати. Самата конституция беше създадена и прокарана от Фидес, а опозиционните партии бойкотираха гласуването.

Начинът, по който набързо се приемат закони, и фактът, че конституцията отразява консервативния мироглед на една партия, предизвиква критики дори от страна на някои традиционни поддръжници на Фидес.

“Едно време всичко се променяше твърде бавно, а сега става твърде бързо”, каза Акош Балог, главен редактор на политическият уебсайт “Мандинер”, който по традиция подкрепя националистическата позиция на ...

Публикувана на 01/17/12 23:15 http://e-vestnik.bg/13660/ungariya-demokratsiya-pod-zaplaha/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване